Menu
 

Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors nobažījies par pedagogu izdegšanu un nespēju šovasar pienācīgi atpūsties

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Līdz ar šogad plānoto 12.klases centralizēto eksāmenu sesijas ārkārtējo režīmu un norises laiku samazināsies arī pedagogu iespējas laicīgi doties atvaļinājumā un pienācīgi atpūsties, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) priekšsēdētājs, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.

Viņš pauda gandarījumu par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) plānu tomēr atteikties no noslēguma pārbaudījumiem 9.klašu skolēniem, taču vienlaikus atzina, ka pedagogiem nāksies īpaši iespringt uz 12.klašu eksāmeniem.

"Šī jaunā pārbaudījumu sesija ievieš spēcīgas korekcijas pelnītos atvaļinājumos, kuros liela daļa kolēģu tiks tikai jūlija vidū," sacīja Kalvāns, skaidrojot, ka pārbaudījumu organizēšanā būs jāiesaistās īpaši lielam skaitam pedagogu, kuriem vajadzēs būt gan procesu vadītājiem un organizētājiem, gan novērotājiem.

Pedagogi jau patlaban ir ļoti izdeguši, brīdināja Kalvāns.

Kā ziņots, valdība ceturtdien skatīs IZM piedāvājumu par centralizēto eksāmenu norisi, liecina Ministru kabineta dienaskārtība.

Covid-19 izraisītās ārkārtas situācijas dēļ Latvijā ilgstoši nebija skaidrības, vai un kad notiks centralizētie eksāmeni vispārizglītojošo skolu beidzējiem.

Ministrija informē, ka valsts pārbaudes darbus šogad kārtot bija pieteikušies 17 800 9.klašu izglītojamie un 28 000 izglītojamie bija pieteikušies kārtot valsts pārbaudes darbus par vispārējo vidējo izglītību.

Lai iegūtu vispārējo vidējo izglītību līdzšinējo četru eksāmenu vietā projekts paredz, ka 2019./2020.mācību gadā izglītojamiem būs jākārto trīs obligātie eksāmeni - latviešu valodā, vienā svešvalodā un matemātikā. Ja izglītojamam turpmākās izglītības ieguvei nepieciešams, viņš drīkstēs kārtot arī jebkuru izvēles eksāmenu.

Lai iegūtu pamatizglītību, izglītojamam būs jākārto eksāmens ar kombinēto saturu mācībvalodā, matemātikā un Latvijas vēsturē līdzšinējo triju atsevišķu eksāmenu vietā. Tomēr iepriekš IZM vēstīja, ka rosinās kolēģus atcelt 9.klašu eksāmenu rīkošanu, paredzot, ka viņi skolu beigs ar gada atzīmēm.

Eksāmenu izstrādātāji plāno, ka 12.klašu centralizēto eksāmenu ilgums nepārsniegs trīs stundas un tā rakstīšanas brīdī skolēni izmantos individuālos aizsardzības līdzekļus, otrdien Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas sēdē informēja Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks.

Viņš ziņoja, ka VISC apsver arī iespēju samazināt uzdevumu daudzumu, nemainot kopējo grūtības pakāpi, un teica, ka eksāmenu rakstīšanas laikā nav paredzēti starpbrīži.

Centra vadītājs uzsvēra, ka eksāmenu rīkotāji ir pastāvīgā saziņā ar Veselības ministriju (VM) un pārbaudījumi, kā arī konsultācijas notiks, stingri ievērojot ekspertu ieteikumus. Plānots, ka skolēniem būs jāievēro divu metru distance, būs pieejami dezinfekcijas līdzekļi un būs jālieto sejas maskas, kuras nodrošinās valsts, teica ierēdnis.

Paredzēts, ka 12.klašu beidzēji kārtos obligātos eksāmenus svešvalodā, latviešu valodā un matemātikā. Eksāmenu sesijas sākums plānots 2.jūnijā, un tās nedēļas laikā arī noritēs eksāmens svešvalodā.

Angļu valodas eksāmenu plānots organizēt no 2.jūnija līdz 4.jūnijam, vācu valodas eksāmenu - 3.jūnijā, krievu valodas eksāmenu no 4.jūnija līdz 5.jūnijam un franču valodas eksāmenu paredzēts organizēt 5.jūnijā.

Eksāmens latviešu valodā paredzēts 9.jūnijā, bet 10.jūnijā un 11.jūnijā valsts valodas pārbaudījumu varēs kārtot mazākumtautību izglītības programmu skolēni, kuri to vēlēsies.

12.jūnijā paredzēts centralizētais eksāmens matemātikā, 15.jūnijā paredzēts izvēles centralizētais eksāmens vēsturē, 17.jūnijā - ķīmijā, 19.jūnijā - bioloģijā, 26.jūnijā - fizikā. Pēc Jāņiem sekos skolas līmeņa eksāmeni - ģeogrāfijas eksāmens notiks 29.jūnijā, informātikas eksāmens notiks no 6.jūlija līdz 7.jūlijam un eksāmens ekonomikā notiks 1.jūlijā.

Paredzēts, ka eksāmenu papildsesija notiks no 2.jūlija līdz 7.jūlijam, kurā eksāmenus kārtot varēs tie skolēni, kas kaut kādu iemeslu dēļ eksāmenus nevarēja nokārtot paredzētajā termiņā, tostarp skolēni, kas mācas tālmācībā un aizvien atrodas ārzemēs.

Vienlaikus aizvien plānoti tiek arī profesionālās kvalifikācijas eksāmeni, tomēr plašāku informāciju par tiem otrdien Catlaks nesniedza.

Sertifikātu izsniegšana plānota 24.jūlijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.