Menu
 

Šogad reģistrēts pēdējos gados lielākais studētgribētāju skaits Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Šogad reflektantu skaits studijām Latvijas augstskolās ir lielākais pēdējo gadu laikā, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Saskaņā ar vienotajai uzņemšanai veltītajā vietnē portālā "Latvija.lv" ietverto informāciju šogad studijām kādā no 12 augstskolām saņemti 10 296 unikālie pieteikumi, no kuriem apstiprināti 9226. Tādējādi šogad iesniegto pieteikumu skaits ir lielākais pēdējo astoņu gadu laikā, savukārt apstiprināto pieteikumu skaits ir lielākais pēdējo septiņu gadu laikā – lielāks tas ir bijis 2013.gadā, kad apstiprināto unikālo pieteikumu apjoms sasniedza 9728 vienības.

Nemainīga pieteikumu skaita līdere ir Latvijas Universitāte (LU). Šajā augstskolā apstiprināti jau 4510 reflektantu pieteikumi, savukārt kopumā saņemti 18 044 pieteikumi visās prioritātēs. Otrajā vietā ir Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kur kādu no studiju programmām kā savu pirmo prioritāti izvēlējās un apstiprināja 2216 cilvēki. Kopumā RTU visās prioritātēs tika saņemti 11 352 studiju pieteikumi. Trešā populārākā augstskola vienotajā uzņemšanas sistēmā ir Latvijas Lauksaimniecības universitāte, kuru kā savu pirmo prioritāti izvēlējās un apstiprināja 835 reflektanti.

Reģionālo augstskolu vidū populārākā ir Daugavpils Universitāte, kur studēt vēlas 473 personas. Tālāk seko Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, kur apstiprināti 265 reflektantu pieteikumi pirmajā prioritātē. Liepājas Universitātē vēlmi studēt apstiprināja 250 reflektanti, savukārt Vidzemes Augstskolā – 193. Nedaudz mazāk jeb 185 pirmās prioritātes pieteikumi apstiprināti studijām Banku augstskolā, bet Ventspils augstskolā tādu ir 136. Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolā "RISEBA" apstiprināts 61 pieteikums, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā – 57, savukārt Ekonomikas un kultūras augstskolā – 45.

Minēto augstskolu vidū populārākā ir LU studiju programma "Tiesību zinātne", kuru kā savu pirmo prioritāti izvēlējās 439 studētgribētāji. Tālāk iecienītāko studiju programmu topā seko LU programma "Ārstniecība" ar 378 reflektantiem, LU programma "Psiholoģija" (369 reflektanti), LU programma "Datorzinātnes" (317 reflektanti), LU programma "Komunikācijas zinātne" (277 reflektanti), RTU programma "Datorsistēmas" (267 reflektanti), LU programma "Biznesa vadība" (238 reflektanti), LU programma "Pirmsskolas skolotājs" (206 reflektanti), RTU programma "Informācijas tehnoloģija" (170 reflektanti) un RTU programma "Arhitektūra" (157 reflektanti).

Uzņemšana Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) notiek atsevišķi no 12 minētajām augstskolām. Arī RSU šogad reflektantu skaits audzis, sasniedzot 2636 unikālos pieteikumus, vienam reflektantam vidēji piesakoties trim studiju programmām. Kā aģentūra LETA noskaidroja augstskolā, no veselības aprūpes studiju programmām vislielākais konkurss uz vienu budžeta vietu šogad redzams studiju programmās "Fizioterapija", "Vecmāte", "Ortozēšana-protezēšana", "Audiologopēdija" un "Ergoterapija". Starp sociālo zinātņu studiju programmām visvairāk pieteikumu uz vienu studiju vietu ir programmās "Psiholoģija", "Sabiedriskās attiecības", "Starptautiskais bizness un ilgtspējīga ekonomika", "Žurnālistika" un "Tiesībzinātne". Tikmēr RSU Liepājas filiālē pieprasītākās šovasar bijušas pirmā līmeņa profesionālās studiju programmas "Ārsta palīgs" un "Ārstnieciskā masāža", profesionālā bakalaura studiju programma "Māszinības", kā arī akadēmiskā bakalaura studiju programma "Psiholoģija.

Pieteikumu skaita ziņā RSU līdere ir studiju programma "Medicīna", kur saņemti 1163 pieteikumi, veidojot sešu cilvēku konkursu uz vienu budžeta vietu. Savukārt vislielākais konkurss jau tradicionāli ir studiju programmā "Uzturs", kur uz vienu budžeta vietu šovasar pretendē vairāk nekā 35 reflektanti.

Konkurss vienotajā uzņemšanā norisināsies divās kārtās. Pirmās kārtas rezultāti tiks paziņoti 8.augustā pēc plkst. 14.00, otrās kārtas rezultāti – 11.augustā pēc plkst.17.00. Konkursa rezultāti tiks paziņoti e-pakalpojumā "Elektroniskā pieteikšanās studijām pamatstudiju programmās", kā arī īsziņu un elektroniskās vēstules veidā. Pēc konkursa pirmās kārtas rezultātu uzzināšanas 8.augustā reflektantam būs jāizlemj, vai viņš vēlas turpināt piedalīties konkursā uz pieteikumā norādītajām studiju programmām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.