Menu
 

Augstskolu mācībspēkiem tiks paaugstināts atalgojums no 1.septembra

  • Autors:  LETA
Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Valdība otrdien lēma no šī gada 1.septembra paaugstināt pedagogu zemāko mēneša darba algas likmi arī akadēmiskajam personālam.

Kā liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, saskaņā ar darba algas likmes palielināšanas grafiku lektora zemākā mēneša darba algas likme no 2020.gada 1.septembra ir 805 eiro, kas ir orientieris pārējām algas likmēm, tā tiek noteikta vienāda vai tuva ar minimālo skolotāja likmi.

Ministrijā uzsver, ka šie grozījumi paredz, ka zemākā mēneša darba algas likme profesoram ir 1569 eiro, asociētajam profesoram 1256 eiro, docentam 1005 eiro, lektoram 805 eiro un asistentam 641 eiro, kuru likmes ietekmē studiju vietas bāzes izmaksas. Vienlaikus paredzēts algas likmes paaugstinājums arī citiem augstskolu un koledžu darbiniekiem.

IZM skaidro, ka saskaņā ar to, ka ministrija aktualizēs vienas studiju vietas bāzes izmaksas, ministrija pārrēķinās augstskolām un koledžām piešķirtā studiju finansējuma apmēru, ņemot vērā augstskolām 2020.gadam piešķirto budžeta vietu skaita sadalījumu, par ko attiecīgi tiks izdarīti grozījumi starp ministriju un augstskolām un koledžām noslēgtajos vienošanās protokolos.

Pēc ministrijā sniegtās informācijas, izriet, ka šī norma attieksies uz orientējoši 593 augstskolu profesoriem, 507 asociētajiem profesoriem, 887 docentiem, 687 lektoriem un 327 asistentiem, kā arī uz valsts koledžu 62 docentiem, 184 lektoriem un 65 asistentiem, kuriem darbs augstskolā un koledžā ir pamatdarbs, kā arī uz akadēmisko personālu šajās pozīcijās, kuri strādā uz daļējo slodzi.

Atalgojuma celšana šajā gadā izmaksās 383 777 eiro, savukārt 2021.gadā, 2022.gadā un 2023.gadā – 1 151 328 eiro. IZM skaidro, ka, 2020.gadā nepieciešamo finansējumu augstākās izglītības pedagogu minimālās algas likmes paaugstināšanai novirzīs no ministrijas 2020.gada budžeta, veicot apropriācijas pārdali no IZM budžeta apakšprogrammas "Dotācija brīvpusdienu nodrošināšanai 1., 2., 3.un 4. klases izglītojamiem" uz attiecīgajām budžeta programmām un apakšprogrammām, par ko tiks sagatavots Ministru kabineta rīkojuma projekts "Par apropriācijas pārdali starp ministrijām".

Turpretī jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļiem 1 151 328 eiro apmērā 2021.gadā un turpmāk esot skatāms Ministru kabinetā vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta un gadskārtējā valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.