Menu
 

Starptautiskajā olimpiādē panākumus gūst Latvijas jaunie matemātiķi, tostarp Salaspils 1.vidusskolas skolnieks

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto: Valsts izglītības satura centrs Foto: Valsts izglītības satura centrs

No 20. līdz 28.septembrim tiešsaistes režīmā aizvadīta pēdējā no starptautiskajām mācību priekšmetu olimpiādēm, kurā 2019./2020. mācību gada ietvaros piedalās skolēni no Latvijas. Šī gada Starptautiskajā matemātikas olimpiādē kopumā piedalījās 616 dalībnieki no 105 pasaules valstīm, Latviju pārstāvēja seši talantīgi skolēni.

Kā informē Valsts izglītības satura centra pārstāve Agnese Reitere, Latvijas izlasi jauno matemātiķu sacensībās veidoja Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolnieki Rolands Lopatko, Jānis Pudāns, Ingus Smotrovs, Viesturs Spūlis, Ilmārs Štolcers un Salaspils 1.vidusskolas skolnieks Artis Vijups. Visi no dalībniekiem olimpiādē ieguva atzinības, iepriekšējo un pirmo reizi Latvijas komandai tas izdevās vien 1997.gadā. Tā kā olimpiāde no klātienes formas Sanktpēterburgā jūlijā tika pārcelta uz tiešsaistes formu septembrī, gandrīz visi Latvijas dalībnieki pulcējās un olimpiādes uzdevumus pildīja vienuviet. Viens no izlases dalībniekiem septembrī uzsāka studijas Nīderlandē un ceļošanas ierobežojumu dēļ olimpiādes uzdevumus risināja, atrodoties kopā ar šīs valsts izlasi. Jauniešus olimpiādes ietvaros atbalstīja komandas vadītājs Filips Jeļisejevs, vadītāja vietniece Maruta Avotiņa un novērotājs Māris Valdats.

"Starptautiskā matemātikas olimpiāde šogad izvērtās pavisam īpaša. Parasti sacensībām gatavojamies visu mācību gadu: pavasarī notiek valsts olimpiāde, kurā atlasām izlasi, pēc tam jūnijā intensīvi gatavojamies un jūlija sākumā dodamies uz olimpiādi. Šogad jau pavasarī bija skaidrs, ka jūlijā sacensības nevarēs notikt, taču to norise septembrī bija izaicinoša, ņemot vērā to, ka skolas un universitātes gaitas jau atkal atsākušās ne tikai skolēniem, bet arī pasniedzējiem. Arī mūsu izlases rezultāti ir interesanti – ļoti saspringtā cīņā trim no jauniešiem pietrūka viens punkts līdz bronzas medaļai, tāpēc ceram, ka godalgas saņemsim nākamgad," norāda Latvijas komandas vadītājs Filips Jeļisejevs.

Gūtā pieredze starptautisku mācību priekšmetu olimpiāžu norisē tiešsaistes režīmā noderēs, sacensības plānojot arī turpmāk. Šovasar Covid-19 ierobežojumu dēļ klātienē nenotika neviena no starptautiskajām olimpiādēm, turklāt gandrīz visas no klātienes formas kādā pasaules valstī tika pārceltas uz vēlāku laiku tiešsaistes režīmā. Satura veidotājiem nācās būt radošiem un ātri uzdevumus pielāgot virtuālajai videi, kas visiem veiksmīgi arī izdevās. Piedaloties tiešsaistes formas starptautiskajās olimpiādēs, organizatori uzdevumu pildīšanai nodrošināja speciālas tīmekļa vietnes. Lai olimpiāde notiktu godīgi, dalībniekus vienmēr uzraudzīja komandu vadītāji, taču atsevišķos gadījumos, lai sekotu līdzi notiekošajam, organizatori attiecīgajās darba klasēs lūdza izvietot arī videokameras, stāsta A.Reitere.

Tiešsaistes formā 2019./2020. mācību gada ietvaros šogad norisinājās kopumā sešas starptautiskas mācību priekšmetu olimpiādes, kā arī četras Eiropas un divas Baltijas līmeņa olimpiādes. No 62 iespējamām godalgām Latvija dažādās sacensībās izcīnīja 25 bronzas medaļas, astoņas sudraba un trīs zelta medaļas. Olimpiādes tiek organizētas ESF projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" ietvaros.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.