Menu
 

Februārī skolēnus aicina pētīt ūdensputnu barošanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Mudinot izvērtēt ūdensputnu barošanas nepieciešamību, Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicina bērnus un jauniešus ikmēneša aktivitātē "Putna stunda" veidot skaidrojošu plakātu vai video.

"Putnu barošana ir vairāk nepieciešama pašam barotājam, tas ir, cilvēkam, nevis putnam. Ja tomēr ziemā uzsākam barot dārza putnus barotavā, tas noteikti jāturpina, līdz iestājas siltāks laiks," skaidro ornitologs Andris Dekants.

Nedaudz citādi esot ar ūdensputniem, kurus piebaro publiskās vietās un kuriem būtu bijis jālido prom uz siltākām vietām barības meklējumos. Ja cilvēki regulāri piebaro, piemēram, paugurknābja gulbi, kurš ir tipisks gājputns, nav jābrīnās, kāpēc tas nelido pārziemot citviet arī tad, kad iestājas bargāks aukstums.

"Šāda cilvēka rīcība zināmā mērā apdraud šī putna izdzīvošanu, labu gribot, kaitējot putnam," uzsver Dekants,

Viņš aicina paturēt prātā, ka ūdensputni lielākoties barojas ar augu izcelsmes barību, tostarp ūdensaugu saknēm, lapām, gumiem. To esot jāpatur prātā, dodoties barot ūdensputnus.

Bērnu uzdevums ir izveidot informatīvu plakātu vai izglītojošu video publicēšanai tiešsaistē par ūdensputnu barošanu. Plakātā vai video jāskaidro ūdensputnu ēdienkarte un tas, kā ūdensputnu ietekmē barība, kuru tam nodrošina cilvēks.

Par paveikto jāpastāsta citiem sociālo tīklu ierakstā ar tēmturi "#PutnaStunda" vai kā citādi. Kad darbs veikts, jāziņo LOB, rakstot uz e-pastu "Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.", pastāstot par paveikto un norādot uzdevuma veicējus un to vecumu, kā arī kontaktinformāciju.

Lai piedalītos aktivitātē "Putna stunda", bērniem un jauniešiem laika posmā no 2020.gada oktobra līdz 2021.gada aprīlim ik mēnesi jāizpilda tematiskais uzdevums par ūdensputniem. Lai palīdzētu iepazīt ūdensputnus, kopā ar uzdevumiem skolēniem būs iespēja izmantot izglītojošus materiālus, tematiskus video, kā arī būs iespēja ielūkoties lielo gauru ligzdošanas sekmju uzlabošanas projektā Ikšķilē. 

Noslēdzoties uzdevumu ciklam, tiks sumināti gan individuālie, gan klašu veikumi dažādās vecuma grupās.

Projekts "Putna stunda" tiek īstenots LOB izglītības programmas "Putni un mēs" ietvaros ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu un Ikšķiles novada pašvaldības līdzfinansējumu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.