Menu
 

Šuplinska: Lai reģionu princips darbotos, nepieciešams skaidrs Covid-19 testēšanas algoritms

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Lai reģionu princips klātienes mācību atsākšanai darbotos, par "nulles kritēriju" jānosaka  skaidrs Covid-19 testēšanas algoritms, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vietnē "Facebook" atklāja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ministre pārliecināta, ka reģionu princips strādās vien tad, ja būs skaidrs testēšanas algoritms. Līdz ar to IZM vēl būs sarunas ar Veselības ministriju (VM), kas skatīsies šo kumulatīvo rādītāju, kā arī diskutēs par šo jautājumu ar sociālajiem partneriem.

Vienlaikus Šuplinska apgalvoja, ka VM ir apņēmusies līdz otrdienai, 16.februārim, valdībai iesniegt skaidru testēšanas algoritmu. "Šeit ir runa gan par to, kā tiek testētas izglītības iestādes, uzsākot mācību procesu, gan par to, kādā regularitātē tā [testēšana] tiek veikta," sacīja ministre, piebilstot, ka pašvaldībām primāri būs jāizmanto Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) jau radītais instruments, kas gan nākotnē tikšot "paspilgtināts" ar testēšanu. 

Gadījumā, ja pašvaldībā pēkšņi pieaugs saslimstība, līdz ar testēšanas režīmu un tā regularitāti būs redzams, kāds ir patiesais saslimstības stāvoklis konkrētajā reģionā, skaidroja ministre, piebilstot, ka, ja tas kāps, mācības klātienē būs jāpārtrauc, kā to paredz jau iepriekš IZM izstrādātais A, B un C modelis. 

Savukārt, jautāta, kā skolas spēs izsekot līdzi, ar kādu transportu skolēns ir devies uz skolu, Šuplinska atklāja, ka tieši tāpēc ir svarīgs reģionu princips. Proti, reģionos ir labi zināma pārvietošanās loģistika. "Tiekoties ar 119 pašvaldībām mēs redzējām un sapratām, ka katrai skolai ir dati, kā bērni nonāk uz skolu," sacīja ministre.

Patlaban pēc SPKC datiem IZM kritērijam par 14 dienu kumulatīvo saslimstību ar Covid-19, kas ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju atbilst Alsungas, Baltinavas, Cesvaines, Ciblas, Dagdas, Dundagas, Durbes, Ērgļu, Jaunpiebalgas, Kuldīgas, Mālpils, Mērsraga, Naukšēnu, Neretas, Pāvilostas, Rucavas, Rūjienas, Salas un Skrundas novads.

LETA jau ziņoja, ka IZM piedāvā klātienes mācības atsākt tajās pašvaldībās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotāju, - to paredz IZM piedāvātais reģionālās pieejas princips, kuru otrdien vērtēja valdība.

IZM aģentūrai LETA atklāja, ka 1.-6.klase, kā arī 12.klase klātienē mācības varētu atsākt tajās pašvaldībās, kuru 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs būs zem 200 saslimušajiem uz 100 000 iedzīvotājiem, savukārt saslimstības gadījumā līdz 400 uz 100 000 iedzīvotājiem - klātienē mācības varētu uzsākt tikai 1.-3. klase.

Klātienes mācību atsākšanai skolām būs jāspēj nodrošināt skolēniem arī drošu distanci un pārdomātu kustību, sociālajos tīklos informē IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš. Jaunās prasības paredzēs arī to, ka skolēniem uz skolu jādodas kājām, ar ģimenes personīgo transportu vai skolēnu autobusu.

Latvijā bija plānots šonedēļ atsākt klātienes mācības vismaz 1. un 2.klasēm, taču augsto saslimstības ar Covid-19 rādītāju dēļ šī iecere pēdējā brīdī ir atlikta. Vecāko klašu skolēni attālināti mācās jau vairākus mēnešus.

Izglītības ministre Ilga Šuplinskas (JKP) ir uzsvērusi, ka attālinātajās mācībās būtiski samazinās mācību kvalitāte, tāpēc tiek meklētas iespējas atjaunot izglītošanos klātienē.

Šuplinska vērtēja, ka ir sarežģīti cerēt, ka kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 Latvijā drīzumā samazināsies zem 200, lai attiecīgi varētu pārskatīt ierobežojumus, taču psihoemocionālā situācija skolās un ģimenēs arvien samilzt, tāpēc valdība domā par daļēju skolu atvēršanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.