Menu
 

Skolu koplietošanas telpās sejas maskas varētu būt jāvelk visiem, klasē strādātu bez

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

No 1.septembra "drošās skolas" princips varētu paredzēt, ka skolu koplietošanu telpās sejas maskas būs jāvelk visiem, bet klasēs varēs strādāt bez sejas maskas, raidījumā ""Delfi TV" ar Jāni Domburu" atklāja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) 16.augustā turpina saskaņošanas darbus ar Veselības ministriju (VM) par sejas masku nenēsāšanu 1.-3.klasei. Šobrīd VM uzstāj, ka sejas maskas ir jāattiecina no 1.klases, kam nepiekrīt IZM.

Tāpat IZM uzstāj, ka vakcinētiem vai Covid-19 pārslimojošiem pedagogiem klasēs nebūtu jāstrādā ar sejas maskām, kā to paredz esošais regulējums par vakcinētiem strādājošajiem jebkurā darba vietā. Taču arī par šo jautājumu norit diskusijas ar VM.

Muižniece atklāja, ka otrdien Ministru kabinetā tiks precizēts, kuru klašu skolēni turpinās mācības ģimenē, ja vecāki atteiksies no nevakcinētu bērnu regulāras testēšanas Covid-19 drošas vides nodrošināšanai skolā. Esošais regulējums nosaka, ka patlaban situācijā, kad vecāki atsakās savu bērnu testēt pret Covid-19, mācības ģimenē turpina 1.-6.klase, savukārt nākamajā Ministru kabineta sēdē tiks noteikts, ka mācības ģimenē turpinās netestētie skolēni no 1. līdz 9.klasei. Kā skaidroja ministre, šāds precizējums tiks veikts, jo pamatizglītība ir obligāta. 

Runājot par skolēnu regulāru testēšanu, Muižniece skaidroja, ka siekalu testi būs nepieciešami monitoringam, kā tas bija jau pavasarī. Laikā no 23.augusta līdz 31.augustam negatīvs Covid-19 tests attieksies tikai uz 1.septembri, lai jau pirms skolas sākuma "izķertu" asimptomātiskos Covid-19 gadījumus. Savukārt turpmāko testēšanu noteiks VM izstrādātais algoritms, ko patlaban abas ministrijas savstarpēji saskaņo.

Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Rūdolfs Kalvāns uzsvēra, ka regulējumā būtu jāparedz bonusi tiem pedagogiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19. "Viņi to ir pelnījuši," sacīja Kalvāns, skaidrojot, ka viņi izpildīja prasību par vakcināciju un viņi būtu pelnījuši strādāt bez sejas maskas. "Vakcinācija, pirmkārt, ir sevis pasargāšana. Mēs visu laiku runājam par kaut kādas mistiskas drošas vides radīšanu priekš citiem, bet vakcinācija ir rūpes par sevi," norādīja Kalvāns.

Savukārt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga piebilda, ka regulējumā būtu vērtīgi atrunāt, ka skolas, kurās ir 100% vai 90% masu imunitāte pret vīrusu, var lemt sejas maskas skolā nevalkāt. 

Tāpat abu organizāciju vadītāji norādīja, ka nepieciešams pagarināt pārejas periodu nevakcinēto izglītības darbinieku, tostarp skolotāju, pārliecināšanai. Esošais regulējums nosaka, ka no 1.oktobra darba devējam ir tiesības lemt par darbinieku atlaišanu, ja tas nav vakcinējies pret Covid-19, taču izglītības darbinieku organizācijas vēlas termiņu, kad darbu klātienē var turpināt ar negatīvu Covid-19 testu, pagarina līdz 31.decembrim. Savukārt no 2022.gada 1.janvāra saruna ar nevakcinētajiem izglītības darbiniekiem tad būtu striktāka. 

Kā skaidroja Kalvāns, laiks līdz 1.oktobrim ir pārāk īss, lai ne tikai pārliecinātu pedagogu, bet noslēgtu visu vakcinācijas kursu. Viņa skatījumā, līdz 31.decembrim ar skolotāju notiktu pārrunas, tikmēr būtu iespēja strādāt ar negatīviem Covid-19 testiem, tad sekotu pirmā Covid-19 pote un līdz gada beigām skolotājs noslēgtu vakcinācijas kursu. Līdz 1.oktobrim to nevar iespēt, uzskata Kalvāns. 

Vienlaikus, lai arī regulāra testēšana pret Covid-19 par valsts līdzekļiem ir paredzēta tikai nevakcinētajiem skolēniem, gan LIVA, gan LIZDA uzskata, ka bezmaksas testi par valsts naudu būtu jānodrošina arī nevakcinētajiem skolotājiem. 

Kalvāns raidījumā arī atzīmēja, ka Covid-19 saslimšanas gadījumā turpmāko mācību stratēģiju nosaka skolas vadība. Proti, ja kādā klasē konstatē Covid-19 saslimšanas gadījumu, skolas vadība pati lemj, kā konkrētā klase turpina mācības - daļēji klātienē vai pilnībā attālināti, izvērtējot visus svarīgos apstākļus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.