Menu
 

Vanaga: Šoreiz jaunajam mācību gadam nozare ir gatava labāk nekā pērn

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Šoreiz jaunajam mācību gadam nozare ir gatava labāk nekā pērn, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Valdība 17.augustā gatavojas lemt par to, kā organizējams izglītība process jaunajā mācību gadā. LIZDA cer, ka ministriem izdosies šajā dienā pieņemt galīgos lēmumus, jo tam esot pienācis pēdējais brīdis, tā kā par to, kā noritēs mācības, vēl jāpagūst informēt gan skolas, gan vecāki.

Lai arī pagaidām vēl ir vairāki jautājumi, uz kuriem aizvien nav skaidru atbilžu, Vanaga uzskata, ka jaunajam mācību gadam nozare kopumā ir gatava labāk nekā pērn. LIZDA vadītāja skaidroja, ka par mācību procesu varēs lemt skolu līmenī. Tāpat pieejams plašāks mācību līdzekļu klāsts, domāts par gaisa kvalitātes jautājumiem skolu telpās, kā arī izglītībā iesaistīto testēšanu.

Jaunajā mācību gadā ir būtiski saglabāt psiholoģisko atbalstu izglītojamajiem, kā arī maksimāli izvairīties no konfliktiem, kas var rasties atšķirīgu nostāju Covid-19 jautājumā dēļ. "Ir jāsaprot, ka joprojām ir dažādi viedokļi, nedrīkst pieļaut, ka veidojas konfliktu dzirksteles. Vecākiem arī nevar pieļaut, ka caur bērniem skolā tiek ienests viņu viedoklis un rodas konflikti," pauda Vanaga.

LIZDA aizvien iestājas par brīvprātīgu vakcināciju, uzsverot, ka vakcinēto pedagogu īpatsvars pieaug. Savukārt bērnu vakcinācijas jautājumā arodbiedrība uzskata, ka skolēni arī nebūtu obligāti jāvakcinē. Vanaga cer, ka valdība 17.augustā vienosies par skaidru testēšanas algoritmu, lai sekotu Covid-19 situācijai izglītības iestādēs.

Tāpat nepieciešama skaidrība par masku lietošanu skolās. LIZDA rosināja noteikt, ka maskas lietojamas vien koplietošanas telpās, savukārt stundu laikā tās nebūtu jālieto.

Kā ziņots, 17.augustā Ministru kabinets uzklausīs un lems par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātajiem "drošas skolas" pamatprincipiem, lai no rudens skolās nodrošinātu Covid-19 drošu vidi.

Pirmdien portālā "Delfi" izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) atklāja, ka no 1.septembra "drošās skolas" princips varētu paredzēt, ka skolu koplietošanu telpās sejas maskas būs jāvelk visiem, bet klasēs varēs strādāt bez sejas maskas. IZM ar Veselības ministriju (VM) bija diskusijas arī par sejas masku nenēsāšanu 1.-3.klasei, kā arī sejas masku atcelšanu klasēs tiem pedagogiem, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19.

Muižniece atklāja, ka šodien Ministru kabinetā tiks precizēts, kuru klašu skolēni turpinās mācības ģimenē, ja vecāki atteiksies no nevakcinētu bērnu regulāras testēšanas Covid-19 drošas vides nodrošināšanai skolā. Esošais regulējums nosaka, ka patlaban situācijā, kad vecāki atsakās savu bērnu testēt pret Covid-19, mācības ģimenē turpina 1.-6.klase, savukārt nākamajā Ministru kabineta sēdē tiks noteikts, ka mācības ģimenē turpinās netestētie skolēni no 1. līdz 9.klasei. Kā skaidroja ministre, šāds precizējums tiks veikts, jo pamatizglītība ir obligāta.

Runājot par skolēnu regulāru testēšanu, Muižniece skaidroja, ka siekalu testi būs nepieciešami monitoringam, kā tas bija jau pavasarī. Laikā no 23.augusta līdz 31.augustam negatīvs Covid-19 tests attieksies tikai uz 1.septembri, lai jau pirms skolas sākuma "izķertu" asimptomātiskos Covid-19 gadījumus. Savukārt turpmāko testēšanu noteiks VM izstrādātais algoritms, ko patlaban abas ministrijas savstarpēji saskaņo.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.