Menu
 

Asociācija: Latvijā 76% vidusskolu un ģimnāziju netiek nodrošināts pietiekami kvalitatīvs fizikas mācību process

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā 76% vidusskolu un ģimnāziju netiek nodrošināts pietiekami kvalitatīvs fizikas mācību process, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas (LETERA) pārstāvji.

Lai ilustrētu situāciju Latvijā attiecībā uz fizikas eksāmena kārtotāju skaitu, LETERA ir sagatavojusi karti, atainojot vidusskolas un ģimnāzijas, kurās skolēni ir kārtojuši centralizēto eksāmenu fizikā un kurās ir bijis vismaz viens skolēns, kura rezultāts eksāmenā bija augstāks par 60%.

LETERA apkopotie dati liecina, ka 2020./2021.mācību gadā no kopumā 316 skolām 139 vidusskolās un ģimnāzijās skolēni kārtoja fizikas eksāmenu. Turklāt eksāmena rezultāti virs 60% bija skolēniem 75 skolās jeb 24% no visām skolām.

LETERA pārstāvji uzsver, ka situācija ar katru gadu pasliktinās. Ja 2011.gadā fizikas eksāmenu kārtoja skolēni 81% skolu, tad 2021.gadā -  44% skolu.

Šāda situācija LETERA rada bažas, ka 76% vidusskolu un ģimnāziju netiek nodrošināts pietiekami kvalitatīvs fizikas mācību process, kas radītu skolēnos interesi par fizikālajām vai inženierzinātnēm un rosinātu vēlmi attīstīt karjeras šajās jomās.

Asociācijā arī atzīmēja, ka tikai 5,5% no visiem vidusskolas absolventiem kārtoja fizikas eksāmenu (570 no 10 277) un tikai 2,5% - nokārtoja fizikas eksāmenu ar rezultātu virs 60% (252 no 10 277).

Atsaucoties "Eurostat" datiem, asociācijā norāda, ka Latvija ierindojas pēdējā vietā Eiropas Savienībā pēc dabaszinātņu studējošo skaita proporcijas ar 2,7% 2018.gadā.

Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija reģistrēta 1995.gadā, liecina "Firmas.lv" informācija. Starp asociācijas amatpersonām ir AS "SAF tehnika" valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Normunds Bergs, augsto tehnoloģiju uzņēmuma "HansaMatrix" dibinātājs un līdzīpašnieks Ilmārs Osmanis, "Latvenergo" valdes loceklis Kaspars Cikmačs un citi.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.