Menu
 

Mācībām pieaugušajiem saņemts līdz šim lielākais pieteikumu skaits

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Ar lielāko līdz šim saņemto pieteikumu skaitu noslēgusies pieteikšanās mācībām Eiropas Savienības (ES) fondu pieaugušo izglītības projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” 7.kārtā. Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) saņēmusi vairāk nekā 36 000 pieteikumu, kas veido 43% pieaugumu, salīdzinot ar iepriekšējo projekta kārtu. Vislielākā interese gan Rīgā, gan reģionos bijusi par izglītības programmām uzņēmējdarbības, IT un būvniecības nozarēs.

Kā informē VIAA pārstāvji, kopumā saņemti pieteikumi no 27 726 iedzīvotājiem, no kuriem 30% bija pieteikušies vairāk nekā vienā izglītības programmā. Vislielākais pieteikumu skaits saņemts profesionālās pilnveides izglītības programmās, kuru vidū populārākās bija dārza ainavu plānošana, informācijas digitālizācijas un publicēšanas metodes un digitālais mārketings. Vēl pieprasītāko programmu vidū ir administratīvie un sekretāra pakalpojumi, nekustamā īpašuma tirdzniecība un apsaimniekošana, foto un video pamati digitāla produkta izstrādei un virzīšanai tirgū, kā arī akciju tirgus investīciju analīze personīgo ieguldījumu izvērtēšanai.

Mācību 7.kārtā piedāvājumā bija gandrīz 800 izglītības programmas, norāda VIAA. Lai pilnveidotu esošās vai iegūtu jaunas zināšanas, pārkvalificētos vai iegūtu augstāku kvalifikāciju, nodarbinātie varēja pieteikties izglītības programmās 10 darba tirgū pieprasītās nozarēs: uzņēmējdarbības, finanšu, grāmatvedības un administrēšanas; elektronisko un optisko iekārtu ražošanas un informācijas tehnoloģiju; būvniecības; metālapstrādes, mašīnbūves un mašīnzinību; transporta un loģistikas; enerģētikas; kokrūpniecības; drukas un mediju tehnoloģiju; ķīmiskās rūpniecības nozarē; mākslas nozares dizaina un radošo industriju sektoros.

“Šī mācību kārta norisinājās laikā, kad Latvijas iedzīvotāji jau pielāgojušies un saraduši ar pandēmijas nestajām pārmaiņām gan darba tirgū, gan mājsaimniecību ikdienā. Piesakoties izglītības programmās, nodarbinātie ir apliecinājuši vēlēšanos uzlabot un pilnveidot ne tikai savas zināšanas un prasmes, bet arī stiprināt konkurētspēju darba tirgū. Vēlos uzsvērt, ka projekts vēl turpinās, tāpēc aicinu sekot līdzi informācijai par pieteikšanos nākamajām mācību pieaugušajiem kārtām,” stāsta VIAA direktore Dita Traidās.

Šobrīd VIAA vērtē pieteicēju atbilstību projekta nosacījumiem un par pārbaudes rezultātiem dalībniekus informēs pa e-pastu. Pēc pārbaudes veikšanas VIAA informāciju nodos izglītības iestādēm, kas tālāk sazināsies ar tiem dalībniekiem, kuri atbilst projekta nosacījumiem, lai vienotos par mācību grupu komplektēšanu un mācību līgumu slēgšanu. Mācību grupu komplektēšana un mācību uzsākšana plānota no šī gada marta līdz maija beigām.

Izglītības programmās varēja pieteikties jebkurš strādājošais vai pašnodarbinātais Latvijas iedzīvotājs vecumā no 25 gadiem līdz neierobežotam vecumam, tostarp jaunie vecāki bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības, un strādājoši pensionāri, kā arī personas ar alternatīvo statusu, atgādina VIAA. Katrs strādājošais projekta laikā var mācīties divas reizes. Šajā mācību kārtā bija iespējams pieteikties mācībām divās izglītības programmās, taču vienlaicīgi varēs mācīties tikai vienā izglītības programmā.

ES fondu projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” jeb mācību pieaugušajiem mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. Projekta īstenotāja ir VIAA sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.