Menu
 

LIZDA aicina nodrošināt izglītības iestāžu darbiniekiem piemaksu par darbu, kas saistīts ar īpašu risku

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina nodrošināt izglītības iestāžu darbiniekiem, kuriem darba pienākumu izpildei ir noteikta vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikāta nepieciešamība, piemaksu par darbu, kas saistīts ar īpašu risku, liecina paziņojums LIZDA mājaslapā.

LIZDA aicinājums ir balstīts uz faktu, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Veselības ministrija norāda, ka izglītības iestādēs pastāvošā darba vide ir ar paaugstinātu risku nodarbināto drošībai un veselībai.

Papildus LIZDA lūdz rast iespēju rosināt grozījumus normatīvajos aktos un nodrošināt darbnespējas lapu B izsniegšanu un slimības pabalstu piešķiršanu vismaz tiem nodarbinātajiem, kuriem darba pienākumu izpildei ir normatīvajos aktos noteikta vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikāta nepieciešamība un kuru darbnespējas iemesls ir Covid-19.

LIZDA arī lūdz nodrošināt izglītības iestāžu darbiniekiem veselības apdrošināšanas polises, kas tiek segtas no valsts budžeta līdzekļiem, tādējādi uzlabojot izglītības jomas darbiniekiem veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un motivējot darbiniekus preventīvi rūpēties par savu veselību.

LIZDA pamato šīs prasības, skaidrojot, ka Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka viens no vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu nepieciešamības kritērijiem ir darbinieki, kam ir paaugstināta iespēja inficēties, atrodoties tiešā saskarsmē un kontaktējoties ar lielu personu skaitu, kuru veselības stāvoklis nav zināms, tai skaitā izglītības iestādē.

Lai gan jau ir noteikts, ka visiem darbiniekiem ir jābūt ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem, lai mazinātu saslimšanas risku, LIZDA pārstāvji uzsver, ka vakcinācijas nav bijušas pietiekami efektīvas cīņā pret Covid-19 omikrona paveidu.

Tādēļ LIZDA lūdz nodrošināt iepriekšminētās prasības, lai izglītības iestāžu darbinieki, kas strādā augsta saslimstības riska apstākļos, saņemtu nepieciešamo atbalstu no valsts.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.