Menu
 

Atklās izglītojošu autortiesību izpratnes un apguves projektu skolu jauniešiem un pedagogiem

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - Kultūras ministrija Ilustrācija - Kultūras ministrija

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā (RDMV) 13.aprīlī plkst.11 svinīgi atklās autortiesību un blakustiesību apguves veicināšanas projekts skolu jauniešiem un pedagogiem "Autorskola", informēja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) un projekta partneri - Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) un Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/ Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) pārstāvji. Pasākumā tiks apbalvoti arī "Autorskolai" veltītā RDMV audzēkņu mākslas un dizaina darbu konkursa uzvarētāji.

Kā norāda Puntulis, lai arī likuma izpratnē Latvijā autortiesības tiek aizsargātas, normatīvu pielietojums praksē mēdz kavēties nezināšanas un neizpratnes dēļ. Tāpēc KM, būdama tieši atbildīga par autortiesību un blakustiesību jautājumiem, ir iesaistījusies "Autorskolas" izveidē. Puntulis atzīmē, ka šī mācību platforma atraktīvā, viegli izprotamā un uztveramā formātā sniegs būtisku ieguldījumu autortiesību jautājumu skaidrošanā gan pedagogiem, gan pašiem jauniešiem.

Sagaidot projekta atklāšanu, RDMV notika mākslas un dizainu darbu konkurss - audzēkņi veidoja radošus darbus dažādās tehnikās par "Autorskolas" un autortiesību aizsardzības tēmu. Kopumā tapuši 23 darbi, ko veidojuši 43 skolas audzēkņi.

Atklāšanas pasākums tiks translēts tiešraidē, lai ikviens interesents varēs iegūt informāciju par projektu "Autorskola". Pasākuma laikā tiks prezentēta projektā izveidotā interneta vietne "autorskola.lv", kurā apkopota plaša informācija par autortiesību un blakustiesību tēmām, tostarp arī mācību metodiskais materiāls pedagogiem, kas veidots atbilstoši pamatizglītības un valsts vispārējās izglītības programmas standartiem. Tajā iekļautas darba lapas katrai klašu grupai, kā arī desmit izglītojošu video, divas animācijas filmas, spēles un citi mācību materiāli, kas interaktīvā veidā palīdzēs pedagogiem, izglītojamajiem, vecākiem un arī citiem interesentiem veidot izpratni par autortiesību būtību.

Projekts tiek realizēts ar Eiropas Savienības (ES) Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) finansiālu atbalstu un pieredzi.

"Autorskolas" laikā notiks lekcijas pedagogiem visos Latvijas novados. KM Autortiesību nodaļas vecākā juriskonsulte Linda Zommere pavēstīja, ka ir sagatavots plašs metodiskais materiāls vizuāli viegli uztveramā formā, kas palīdzēs pedagogiem skaidrot autortiesību jautājumus. Savukārt jauniešiem būs paredzēts gan radošais konkurss, gan spēles, video un informatīvie materiāli vietnē "autorskola.lv", lai pievērstu viņu uzmanību intelektuālā īpašuma aizsardzībai un veicinātu izpratni par to.

Atklāšanas pasākuma tiešraidi 13.aprīlī no plkst.11 līdz 13 varēs skatīties KM profilā vietnē "YouTube.com" un sabiedrisko mediju portālā "Lsm.lv".

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.