Menu
 

Pētījums: Gandrīz puse vidusskolas absolventu dodas studēt, piektā daļa – strādāt

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

45% aptaujāto pēc vidusskolas absolvēšanas turpinājuši studijas, 23% – apvienojuši studijas ar darbu, bet 21% izvēlējies tikai strādāt, liecina Eiropas Tālmācības vidusskolas un pētījumu centra “Norstat” veiktās aptaujas dati. Vēl 2% norāda, ka uzreiz pēc vidējās izglītības iegūšanas nav nedz studējuši, nedz strādājuši, un tikpat daudzi norāda, ka nav absolvējuši vidusskolu.

Pētījuma dati liecina, ka respondenti biežāk izvēlas palikt studēt vai strādāt Latvijā. Piemēram, tikai 4% norādījuši, ka pēc vidusskolas uzsākuši studijas ārvalstīs, bet 2% – darba gaitas ārpus Latvijas. Darbu un studijas jaunietes apvienojušas biežāk (24%) nekā jaunieši (21%), taču vīrieši biežāk izvēlējušies uzsākt darba gaitas bez studijām (22%).

Raugoties reģionu griezumā, secināts, ka studijas ar darbu visbiežāk apvieno Rīgas iedzīvotāji (26%), bet visretāk to dara Vidzemes (15%) un Zemgales (19%) iedzīvotāji. Vidzemnieki visbiežāk (30%) norādījuši, ka pēc vidusskolas uzreiz sākuši strādāt nestudējot.

“Aptaujas dati parāda, ka absolūti lielākā daļa pēc vidusskolas absolvēšanas uzsāk studijas – pilnībā veltot laiku mācībām vai apvienojot tās ar darbu. Tas liecina, ka Latvijas iedzīvotāji apzinās izglītības nozīmi un vērtību. Esam gandarīti redzēt, ka arī lauvas tiesa mūsu absolventu turpina iegūt izglītību – 51,1% apvienojot mācības ar darbu, bet 23,4% veltot visu savu laiku studijām,” pētījuma rezultātus komentējusi Eiropas Tālmācības vidusskolas direktore Marina Jefremova.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.