Menu
 

Vairāku uzņēmēju organizāciju pārstāvji aicina nekavējoties ieviest obligātu dabaszinātņu eksāmenu

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāku uzņēmēju organizāciju pārstāvji vēstulē, kas adresēta valsts amatpersonām, aicina nekavējoties ieviest obligātu dabaszinātņu eksāmenu, aģentūru LETA informēja Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijā.

Vēstules autori norāda, ka uzņēmēji jau iepriekš aicinājuši valdību uzlabot dabaszinātņu izglītības kvalitāti, lai Latvijā varētu attīstīt zinātņietilpīgu, eksportspējīgu tautsaimniecību un veidot spriestspējīgu sabiedrību. Valdības vēlēšanu periodos ir paudušas izpratni un atbalstu, bet pēcvēlēšanu periodā paudušas bažas un ignorējušas briestošo problēmu.

Uzņēmēju organizāciju ieskatā, tādējādi Latvijā augstskolas absolvē tikai pāris fizikas skolotāji, vairāk nekā puse strādājošo ir pirmspensijas vecumā, fizikas eksāmenu kārto pusē vidējās izglītības iestāžu un ar labu rezultātu to nokārto 265 skolēni, kuriem jāaizpilda 3500 budžeta vietu augstskolās. Tāpat Latvija pašlaik ir pēdējā vietā Eiropas Savienībā dabaszinātnes un inženierzinātņu studējošo proporcijā.

Vēstulē pausts, ka šogad, sadarbojoties Latvijas Darba devēju konfederācijai (LDDK), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai (LTRK), Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijai, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijai, Latvijas Kokrūpniecības federācijai, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijai, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijai, Latvijas Universitātei, Rīgas Tehniskajai universitātei, Latvijas Fizikas skolotāju asociācijai, Augstākās izglītības padomei, Latvijas Zinātņu akadēmijai, ir panākts kompromiss ar Izglītības un zinātnes ministriju un Valsts Izglītības un satura centru par fizikas, ķīmijas, bioloģijas vai dabaszinātņu obligāta centralizēta eksāmena ieviešanu no 2025./2026.gada.

Ir izstrādātas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības programmu paraugiem, bet pašlaik to nekavējošu apstiprināšanu bremzē Finanšu ministrija (FM), paužot bažas un ignorējot katastrofālo situāciju, un bremzējot nekavējošu lēmuma pieņemšanu Ministru kabinetā, teikts vēstulē.

Vēstules autori skaidro, ka nodokļu ieņēmumus nerada FM amatpersonas un ierēdniecība, bet gan uzņēmēji, kas ir spējīgi radīt augstas pievienotas vērtības, starptautiski konkurētspējīgus produktus un pakalpojumus. Uzņēmēju organizācijas aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) personīgi uzņemties atbildību par šo noteikumu nekavējošu apstiprināšanu valdībā līdz šā gada 1.septembrim.

Vēstuli parakstījis LDDK prezidents Andris Bite, LTRK padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis, Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis, Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Toms Grīnfelds un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas valdes locekle Ligita Turnere.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.