Logo
Drukāt šo lapu

VISC: Šajā mācību gadā skolās pastiprināti mācīs fiziku un attīstīs interešu pulciņus

VISC: Šajā mācību gadā skolās pastiprināti mācīs fiziku un attīstīs interešu pulciņus Foto: pixabay.com

Šis mācību gads ir pasludināts par "Fizikas gadu", līdz ar ko vispārējās izglītības iestādēs šogad pastiprināti tiks pievērsta uzmanība fizikas mācīšanai un interešu pulciņu attīstīšanai un pašvaldībām tiks sniegts finansējums fizikas pulciņu īstenošanai.

Kā žurnālistiem pavēstīja Valsts izglītības satura centra (VISC) neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa, VISC uz vienu gadu paredzējis iespēju katrai pašvaldībai projektā "Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai" pieteikt interešu izglītības pulciņus vai papildu nodarbības pēc stundām fizikā, lai dažādotu un padarītu interesantāku mācību procesu. Proti, iesaistoties šajā projektā, pašvaldībām tiks sniegts atbalsts pedagogu algošanai, pedagogu apmācībai, kā arī mācību inventāra iegādei.

Šo aktivitāšu nodrošināšanai tiks atvēlēti 300 000 eiro un tādējādi iecerēts ieinteresēt eksaktajās zinātnēs lielāku skaitu bērnu un pamudināt viņus izvēlēties šāda virziena studiju programmas, jo šobrīd augstskolas inženierzinātņu programmās nespēj aizpildīt pat budžeta vietas, teica Bērziņa.

Tāpat pašvaldībām līdz 20. novembrim ir iespēja pieteikties robotikas komplektu saņemšanai, lai skolā varētu nodrošināt robotikas pulciņa pasniegšanu. Kopumā VISC ir pieejami 30 šādi komplekti, bet līdz gada beigām plānots saņemt vēl 50. Līdz šim robotikas komplektus saņēmušas skolas Cēsīs, Jaunpiebalgā un Valkā.

Latvijas Universitātes (LU) asociētais profesors, kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs klātesošos informēja, ka Latvija izraudzīta par 3. Eiropas fizikas olimpiādes rīkotājvalsti. Olimpiāde notiks no 31. maija līdz 4. jūnijam, un paredzēts, ka tajā piedalīsies 150 skolēnu no aptuveni 30 pasaules valstīm.

"Svarīgs priekšnoteikums, lai saņemtu uzaicinājumu rīkot starptautisku olimpiādi, ir izcils akadēmiskais un pedagoģiskais personāls, kas aktīvi iesaistās fizikas mācību priekšmeta attīstībā gan vietējā, gan pasaules mērogā. Mums tādi ir LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes pasniedzēji, kuri gadu no gada sagatavo olimpiāžu dalībniekus, kā arī paplašina savas zināšanas un materiāltehnisko bāzi, lai mācītu jauns speciālistus arvien kvalitatīvāk. Ne velti ASV izlase tuvākos trīs gadus rīkos pasaules fizikas olimpiādes treniņnometni tieši Latvijā," sacīja Kaščejevs.

Olimpiādes laikā LU un Rīgas Tehniskās universitātes mācībspēki sadarbosies ar citu valstu fizikas pedagogiem uzdevumu satura veidošanā. Savukārt plašākai sabiedrībai būs pieejamas slavenu fiziķu vieslekcijas, meistarklases un darbnīcas.

Pasākumā piedalījās arī olimpiādes sadarbības partnera "Latvenergo" priekšsēdētājs Āris Žīgurs un Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas prezidents Normunds Bergs. Abi kungi norādīja, ka situācija inženierzinātņu jomas darba tirgū ir kritiska un darbinieku nemitīgi trūkst. "Diemžēl līdz šim mēs valdībā neesam sadzirdēti un mums nav izdevies panākt, ka fizikas eksāmens ir obligāts, un tas satrauc visus uzņēmējus, kuru darbs saistīts ar inženierzinātnes speciālistiem," sacīja Žīgurs.

Arī Bergs neslēpa, ka situācija tehnoloģiju jomā Latvijā ir kritiska. "Pagājušajā gadā sekmīgi fizikas eksāmenu nokārtoja tikai 225 skolēni. Mums valstī ir 3000 budžeta vietu šo zinātņu apgūšanai, bet tās fiziski nav iespējams aizpildīt. Obligātais eksāmens, protams, neliks fiziku iemīlēt, taču tas ļaus saprast daudzas problēmas un domāt, kā tās risināt," sacīja Bergs, norādot, ka jautājums ir ne tikai par darba tirgu, bet arī par to, ka tieši eksakto zinātņu lietpratēji attīsta pasaules mēroga tehnoloģijas un rada aizvien jaunus izgudrojumus, kas ir pieprasīti visā pasaulē.

Savukārt izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka liels ieguldījums fizikas attīstībā būs jaunā mācību satura ieviešana. "Es domāju, ka jaunais saturs ļaus fizikai "atrast savu vietu". Esmu pārliecināts, ka mūsu jaunieši gadu no gada kļūs labāk motivēti, labāk sagatavoti un virzīs mūsu sabiedrības attīstību uz augšu. Iniciatīva 2018./2019. mācību gadu skolās atzīt par "Fizikas gadu" ir likumsakarīgi svētki ieguldītajam pedagogu darbam un mērķis raisīt padziļinātu interesi, paaugstināt mūsu skolēnu kopējos sasniegumus un iesaistīt visu Latvijas sabiedrību vēsturiski daudzveidīgākajā izglītojošajā programmā, kas veltīta dabas zinātnēm," sacīja ministrs, aicinot uz fiziku lūkoties ne tikai kā zinātnes disciplīnu vai obligāto mācību priekšmetu skolā, bet arī ļoti interesantu un aizraujošu nozari.

Pēdējo divu gadu laikā Latvijas skolēni fizikā ieguvuši septiņas starptautiskas godalgas.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024