Menu
 

Ar kopīgu Baltijas valstu līgumu cer veicināt akadēmisko mobilitāti

  • Autors:  LETA
Ar kopīgu Baltijas valstu līgumu cer veicināt akadēmisko mobilitāti Foto: pixabay.com

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar kuru ratificēja Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valdību līgumu par kvalifikāciju, kas saistītas ar augstāko izglītību, automātisku akadēmisko atzīšanu, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

Līgums atvieglos formālās izglītības dokumentu savstarpējās atzīšanas procedūru. Sagaidāms, ka tas veicinās valstu akadēmisko mobilitāti, norāda Saeimā. Līgums veicinās kvalifikāciju, kas saistītas ar augstāko izglītību, savstarpēju atzīšanu akadēmiskiem mērķiem, kā arī veicinās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas informācijas apmaiņu par katras valsts izglītības sistēmu.

Dokuments attieksies uz tām kvalifikācijām, kas saistītas ar augstāko izglītību un minētas līgumā, un piešķirtas Baltijas valstīs pēc līguma spēkā stāšanās. Šādas kvalifikācijas bez papildu formalitātēm tiks automātiski uzskatītas par salīdzināmām ar tāda paša līmeņa kvalifikācijām citā Baltijas valstī saskaņā ar salīdzināmības tabulu, norādīts likuma izmaiņu anotācijā.

2017. gadā Latvijā studēja 155 studenti, kuri iepriekšējo izglītību ieguvuši Lietuvā, un 74 studenti, kuri iepriekšējo izglītību ieguvuši Igaunijā. Savukārt Igaunijā aizvadītajā akadēmiskajā gadā studēja 118 studenti, kuru mītnes valsts ir Latvija, bet Lietuvā bija 124 šādu mūsu valsts studentu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.