Menu
 

Kratīšanas saistītas ar vairāku simtu miljonu eiro iespējamo atmazgāšanu "ABLV Bank"

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Valsts policijas (VP) sestdien veiktās vērienīgās kratīšanas saistītas ar aizdomām par vairāku simtu miljonu eiro atmazgāšanu "ABLV Bank".

VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieks Pēteris Bauska šodien žurnālistiem apliecināja, ka izmeklēšana varētu būt par noziedzīgi iegūtiem vairākiem simtiem miljonu eiro legalizēšanu.

Policijai ir aizdomās par kredītiestādes darbinieku, kā arī tās vadības darbībām izveidojot infrastruktūru, atbalstot naudas atmazgāšanu un veicinot to. Starp aizturētajām personām ir arī bankas darbinieki. 45 kratīšanas veiktas kredītiestādē, ar to saistītajos uzņēmumos, pie privātpersonām un dzīvesvietās.

Bauska neprecizēja, kurā no vairākiem desmitiem VP lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem par "ABLV Bank" šodien notika kratīšanas, taču izmeklēšana ir ļoti sarežģīta un apjomīga.

Patlaban izmeklēšana ir aktīvajā fāzē tāpēc plašāku informāciju Bauska nesniedza. Patlaban arī nav zināms kādi drošības līdzekļi aizturētajām personām tiks piemēroti.

Iepriekš sāktajā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde kriminālprocesā par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā šodien sadarbībā ar Organizētās noziedzības un citu nozaru specializēto prokuratūru, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, Valsts ieņēmumu dienestu un Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju "Cert.lv" veic vairāk nekā 40 kratīšanas dažādās vietās Rīgā un Rīgas reģionā. 

Kratīšanas notiek kādā kredītiestādē, gan uzņēmumos, gan personu darba vietās un dzīvesvietās. Likvidējamās "ABLV Bank" pārstāvis Jānis Bunte aģentūrai LETA apstiprināja, ka bankas telpās Skanstes ielā 7, šorīt ieradās valsts drošības iestāžu pārstāvji, kuri veic savu darbu, bet viņš atturējās komentēt, ar ko šīs procesuālās darbības ir saistītas.

Tāpat aizturētas vairākas personas. 

VP šogad martā aģentūrai LETA apliecina, ka VP ir 50 kriminālprocesi par iespējamo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, izmantojot "ABLV Bank" kontus, turklāt aptuveni desmit lietās ir pazīmes, ka bankas darbinieki, iespējams, snieguši atbalstu legalizēšanas darbībās.

Policijā iepriekš norādīja, ka iepriekš vienu no kriminālprocesiem savā lietvedībā pārņēma Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra, un izmeklēšanu turpina uzraugošais prokurors kā procesa virzītājs. LETA jau rakstīja, ka šī lieta ir par par vismaz 50 miljonu eiro iespējamo legalizāciju "ABLV Bank" un tajā ir 14 personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību.

Tāpat ENAP lietvedībā ir apjomīgs, tā saucamais "pamatprocess", kas sākts pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu ("FinCEN") ziņojuma. Tajā tiek vērtēta "ABLV Bank" kā kredītiestādes un tās vadības rīcība, iespējams, pieļaujot ilgstošu un sistemātisku bankas infrastruktūras izmantošanu dažādā veidā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā lielā apmērā ne tikai no Ukrainas, Azerbaidžānas un Krievijas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.