Menu
 

Par 500 eiro kukuli dzērājšoferim ļauj turpināt ceļu Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto: LETA Foto: LETA

Rīgas rajona tiesas tiesnese Baiba Ābele izskata kriminālprocesu, kurā par kukuļņemšanu apsūdzēti divi nu jau bijušie Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības policijas pārvaldes (ceļu policijas) darbinieki – Pēteris Karvelis un Boriss Maļuhins. Prokurores Agneses Indriksones uzturētā apsūdzība balstīta uz pierādījumiem par to, ka 2018. gada 7. jūnija vakarā Ķekavas novada Baložos abi apsūdzētie par 500 eiro lielu kukuli ļāva turpināt ceļu apvidus automašīnas "Mazda" vadītājam, kurš, iespējams, bija ievērojamā alkohola reibumā.

Tiesā šis kriminālprocess atrodas jau kopš 2019. gada maija, bet līdz šim tiesvedība nav vedusies pārāk raiti. Kā liecina interneta vietnē manas.tiesas.lv pieejamā informācija, piecas reizes tiesas sēdes atliktas, bet vēl divas reizes lieta noņemta no izskatīšanas. Viens no iemesliem – procesa dalībnieki bez attaisnota iemesla kavējuši sēdes, tāpēc tiesnese Ābele divas reizes pieņēmusi lēmumu par piespiedu atvešanu, tikpat reižu sēžu neapmeklētāji sodīti ar piespiedu naudu. Pagājušajā mēnesī notikušajā tiesas sēdē piedalījās gan abi apsūdzētie, gan arī visi trīs uzaicinātie liecinieki – policistu bijušais tiešais priekšnieks un divi Iekšējās drošības biroja (IDB) operatīvie darbinieki, kuri piedalījās šī noziedzīgā nodarījuma atklāšanā.

Ceļu policijas rotas komandieris par notikušo kukuļošanu neko gan nevarēja liecināt, viņam tika uzdoti jautājumi par to, kuras dienesta automašīnas savā darbā izmantoja bijušie policisti. Kā izrādījās, ikdienā viņi braukuši ar automašīnu "Škoda", bet aizpagājušā gada 7. jūnijā – ar automašīnu "Opel". Nevienam nav noslēpums, ka visas ceļu policistu dienesta automašīnas aprīkotas ar sistēmu, kas veic audio un video ierakstu. Kā atklāja liecinieks, nereti ar šo sistēmu gadoties tehniskas problēmas, piemēram, automašīnām "Opel" kustības laikā ir ļoti slikts skaņas ieraksts. Bez tam nereti rodas aizdomas, ka dienesta automašīnās uzstādītās audio un videosistēmas tiek ļaunprātīgi sabojātas. Valsts policijā par tādiem faktiem pat uzsākti kriminālprocesi, tiesā gan neizskanēja ziņas par to, ka kāds no vainīgajiem būtu pieķerts. Kā izrādās, iejaukšanās videoieraksta sistēmas darbībā varētu būt notikusi arī no šajā kriminālprocesā apsūdzēto puses.

Ļoti būtiskas liecības sniedza Iekšējās drošības biroja darbinieki, kuri pastāstīja, kā atklāts šis kukuļdošanas – kukuļņemšanas fakts. Izrādās, 2018. gada 8. jūnijā kāda anonīma persona piezvanījusi uz IDB informatīvo uzticības tālruni un pastāstījusi par sarunu, kuru iepriekšējā vakarā nejauši dzirdējusi pie veikala Baložos. Runātāji bijuši divi – vīrietis un sieviete, kuri bija piegājuši pie bankomāta, lai veiktu kādu finanšu operāciju. Kā no viņu teiktā sapratis nejaušais garāmgājējs, abiem radušās problēmas ar ceļu policiju. Ja precīzāk, tad viņu automašīnu "Mazda", kurai pie stūres varētu būt atradies vīrietis, apturējuši kārtības sargi, kuri uzreiz pamanījuši, ka vadītājs ir tādā alkohola reibumā, kas varētu pārsniegt to normu, pie kuras vēl atļauts sēsties pie stūres. Tomēr policisti bijuši negaidīti labvēlīgi, jo devuši abiem braucējiem iespēju izvairīties no barga soda, par šo "pakalpojumu" saņemot kukuli 500 eiro apmērā. Tā kā pārītim tādas naudas līdzi neesot bijis, viņiem atļauts pašiem aizbraukt līdz tuvākajam bankomātam. Abas "darījumā" iesaistītās puses norunājušas drīz pēc tam satikties Baložu garāžu kooperatīva teritorijā. Nejaušais liecinieks vēl pat esot pasekojis automašīnai "Mazda" un savām acīm pārliecinājies, ka pie garāžām to tiešām gaida trafarēta Valsts policijas mašīna.

Noskaidrot, kuras personas iesaistītas šajā kukuļošanas lietā, IDB operatīvajiem darbiniekiem lielas problēmas nesagādāja. Vispirms pēc informācijas par transportlīdzekļa atrašanās vietu viņi konstatējuši, ka tovakar Baložos patrulējusi ekipāža, kuras sastāvā bijis Pēteris Karvelis un Boriss Maļuhins. Viņu dienesta automašīnas "Opel" videoieraksta sistēmā tika fiksēta apvidus automašīna "Mazda" ar kravas kasti. Ierakstā bijis redzams, ka pie vadītāja pieiet Karvelis, bet alkohola pārbaudi viņš neesot veicis, tikai kaut ko atzīmējis savā blociņā. "Mazdas" īpašnieks Pjotrs ir rīdzinieks. Kad pie viņa ieradušies IDB darbinieki, viņš teicies par ceļu policistu piekukuļošanu neko nezinām. Tiesa, vēlāk gan izrādījies, ka zinājis gan, jo tieši viņš bija pārskaitījis pieprasītos 500 eiro savai paziņai Marijai, kura lieto rīdzinieka mašīnu un pie Pjotra bija vērsusies pēc palīdzības arī kukuļa lietā. Starp citu, Marija dzīvo Baložos, bet liktenīgajā vakarā viņa automašīnā "Mazda" bija atradusies kopā ar citu vīrieti – Valentīnu.

Kad operatīvie darbinieki ieradušies Marijas dzīvesvietā, viņa nekavējoties atzinusies noziedzīgajā nodarījumā – ceļu policijas darbinieku piekukuļošanā. Tāds viņas solis ir tikai loģisks, jo personas, kuras pašas atzīstas kukuļa došanā un palīdz izmeklēšanā, var tikt atbrīvotas no kriminālatbildības. To sapratis arī viņas paziņa Valentīns, kurš, kā var saprast, arī liecinājis par šo kukuļošanu. Protams, būtu interesanti, kāpēc abi kukuļotāji neizmantoja policistu doto iespēju aizbraukt pēc naudas, lai vairs neatgrieztos pie viņiem. Cerams, viņi paši to varēs paskaidrot tiesai. Taču vismaz Marija uz tiesas sēdi līdz šim vēl nav bijusi uzaicināta. Izskanējusi informācija, ka šobrīd sieviete pastāvīgi uzturas ārpus mūsu valsts robežām, bet nākammēnes, ja nekas nemainīsies, plāno ierasties Latvijā. Tiesa cer viņu uzklausīt nākamajā sēdē, kas paredzēta 18. augustā.

IDB operatīvie darbinieki uzskata, ka abi apsūdzētie darījuši visu, lai viņu dienesta automašīnas audio un videoieraksta sistēma nefiksētu kukuļdošanas epizodi. Iebraucot garāžu teritorijā, automašīnas "Opel" priekšējā videokamera tikusi izslēgta, atvienojot kontaktu. Tomēr aizmugurējā turpinājusi filmēt, tāpēc starp pierādījumiem ir arī videoieraksts, kurā redzams, kā policistu mašīnai tuvojas Valentīns, kurš vienu roku tur kabatā. Iespējams, tajā viņš bija sažņaudzis pieprasītos 500 eiro. Nācējam pretī pagājis viens no abiem policistiem, un IDB operatīvais darbinieks viņā atpazinis Maļuhinu.

Abi apsūdzētie savas liecības vēl nav snieguši, bet pēc viņu attieksmes nebija grūti nojaust, ka ne P. Karvelis, ne B. Maļuhins savu vainu viņiem inkriminētajā kukuļņemšanā neatzīst. Viņi ir apsūdzēti par Krimināllikuma 320. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Ja tiesa abus vīriešus atzīs par vainīgiem, viņi var tikt sodīti ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem. Ja par amatiem, tad abu apsūdzēto valsts amatpersonu deklarācijas liecina, ka darba attiecības ar Valsts policiju viņi pārtraukuši jau 2019. gadā. Pēteris Karvelis to izdarījis 22. martā, Boriss Maļuhins – 19. novembrī.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.