Menu
 

Par komandantstundas neievērošanu pārbaudīti teju 5000 personu (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts policija Foto - Valsts policija

Pagājušajā naktī policija pārbaudījusi 4742 personas par komandantstundas neievērošanu, lielākoties cilvēkus brīdinot mutiski, taču īpaši bravūrīgiem pārkāpējiem piemērota soda nauda līdz pat 1000 eiro apmērā, informēja Valsts policijā (VP).

Pagājušajā naktī VP sadarbībā ar pašvaldību policijām, Valsts robežsardzi un zemessardzi uzraudzīja, kā iedzīvotāji ievēro valstī noteikto komandantstundu no plkst.22 līdz 5. Tāda ir noteikta arī Jaungada naktī un pāris nākamajās naktīs.

Aizvadītajā naktī komandantstundas kontroles pasākumos papildus tiem policijas spēkiem, kas veic ikdienas pamatuzdevumus, tika iesaistīti 1137 VP un 146 pašvaldību policisti, 35 robežsargi un 202 zemessargi, kuri pārbaudīja personas, kas atradās ārpus dzīvesvietas.

Policija jau iepriekš uzsvēra, ka primārais mērķis nav sodīt - pagājušajā naktī vairāk nekā 2300 gadījumos uz ielas sastaptajiem doti preventīvi norādījumi vai mutiski brīdinājumi. Tomēr par komandantstundas neievērošanu sākti arī 483 administratīvā pārkāpumu procesi, visvairāk - 209 - Rīgas reģionā.

Policija piebilda, ka konstatēti vēl vismaz 154 pārkāpumi, kuros vēl tikai lems par administratīvā procesa sākšanu.

Vairākos desmitos gadījumu, kur apzināti un klaji tika pārkāpti noteikumi, jau ir piemēroti arī sodi līdz pat 1000 eiro, daudzos gadījumos piemērojot sodus 100, 300 un 500 eiro apmērā.

Pagājušajā naktī īsi pirms plkst.3 naktī Apes novadā VP darbinieki pamanīja kādu "Audi" markas automašīnu. Vēloties to apturēt, lai noskaidrotu pārvietošanās iemeslu, autovadītājs sāka bēgšanu un nepakļāvās policistu prasībai apturēt transportlīdzekli. Pēc neilga laika, kad likumsargiem izdevās automašīnu apturēt, tika noskaidrots, ka pie automašīnas stūres sēdies kāds 1991.dzimis vīrietis, kurš transportlīdzekli vadīja 1,2 promiļu reibumā.

Automašīnā atradās vēl arī pasažieris, un kā abi vīrieši apgalvoja policistiem - viņiem ir vienalga par ierobežojumiem. Šajā gadījumā sākts administratīvā pārkāpuma process par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā un par nepakļaušanos prasībai apturēt transportlīdzekli, proti, par bēgšanu, kā arī attiecīgi katrai personai piemērots 1000 eiro sods par ārkārtējās situācijas neievērošanu.

Savukārt Daugavpilī apmēram 20 cilvēki bija pulcējušies garāžā, tādējādi jau svinot Jauno gadu. Šajā gadījumā lielākais piemērotais sods personai ir 600 eiro.

Arī aģentūra LETA sekoja vienai no policijas ekipāžām Rīgā. No tās pie soda tika kāds virtuālo spēļu cienītājs, kurš bija devies naksnīgās "pokemonu medībās" un visai agresīvi vērsās pret policijas darbiniekiem.

Rīgas pašvaldības policija aģentūru LETA informēja, ka iepriekšējā naktī tā Rīgā reģistrējusi 84 notikumus saistībā ar ārkārtas stāvokļa neievērošanu, tostarp veiktas 96 personu pārbaudes, kuras atradās uz ielas nakts laikā. Kopā aizvadītajā naktī uzsākti 15 administratīvo pārkāpumi procesi.

Iemesli, kādēļ cilvēki atradušies ārpus savas dzīvesvietas, bijuši dažādi, tomēr lielākoties pārkāpumi fiksēti salīdzinoši neilgi pēc aizliegtā laika - plkst.22.

Rīgas pašvaldības policija pirmajā komandantstundas dienā lielākoties izteikusi mutiskus aizrādījumus un veikusi "plašu skaidrojošo darbu". Tikai gadījumos, kad atklājies, ka tiek pārkāpta ne tikai komandantstunda, bet arī pulcēšanās (ciemošanās) aizliegums, policija noformējusi sodus.

Vienā no gadījumiem Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes darbinieki pamanīja kādu jaunu vīrieti Elizabetes ielā pēc plkst.22. Pārrunu laikā atklājās, ka persona spēlējot "Pokemon Go". Jaunais vīrietis atzina savu vainu un solījās turpmāk pievērst pastiprinātu uzmanību noteiktajiem ierobežojumiem. Personai piemērots minimālais naudas sods - 10 eiro.

Neilgi pēc tam Rīgas pašvaldības policijas Ziemeļu pārvaldes darbinieki Krišjāņa Valdemāra ielā apturēja kādu jaunu vīrieti. Šajā gadījumā policisti sastapās ar visai nievājošu attieksmi. Tāpat jaunais vīrietis nevēlēs nosaukt savus datus, kā arī paskaidrot, kāpēc pēc plkst.22 atradies ārpus savas dzīvesvietas. Vēlāk noskaidrots, ka vīrietis apzināti devies uz ielas, lai "pārbaudītu mājsēdes režīmu". Izvērtējot notikušā apstākļus, likumsargi viņam piemēroja 100 eiro naudas sodu.

Savukārt kādā citā gadījumā Rīgas pašvaldības policijas Latgales pārvaldes darbinieki īsi pēc plkst.22 bija atturējuši arī Valsts policijas darbinieci, kura, pabeidzot dežūru, devās mājup. Policiste jau bija paredzējusi, ka līdz komandantstundai nepaspēs nokļūt mājās, tāpēc jau laicīgi bija sagatavojusi pašapliecinājumu.

Turpretī Rīgas pašvaldības policijas Kurzemes pārvaldes darbinieki saņēma informāciju par kādu privātu ballīti Dzirciemā. Ierodoties notikuma vietā, policisti sastapta sešu cilvēku kompānija. Dzīvokļa iemītniece paskaidroja, ka dzīvoklī dzīvojot kopā ar vīru, kurš atrodoties darbā. Lai pašai nebūtu garlaicīgi viņa pie sevis bija uzaicinājusi trīs vīriešus un vienu sievieti. Visi notikuma dienā lietojuši alkoholu. Pret katru no personām uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Aptuveni tajā pašā laikā Pļavniekos policijas darbinieki ievēroja kādu manāmi iereibušu jauniešu pāri. Jaunieši paskaidroja, ka, neskatoties uz aizliegumu, ciemojušies pie draugiem. Saistībā ar notikušo sākti divi administratīvie pārkāpumu procesi. Pārrunu laikā abi nedaudz atžirga un bija spējīgi paši nokļūt līdz savai dzīvesvietai.

Vēlāk Rīgas pašvaldības policijas Latgales pārvaldes darbinieki pie kādas Pļavnieku daudzdzīvokļu ēkas sastapa kādu manāmi iereibušu vīrieti, kurš vienā rokā turēja aizdedzinātu smēķi, bet otra rokā - atvērtu alus pudeli. Arī šajā gadījumā atklājās, ka vīrietis pirms brīža ciemojies pie drauga. Policistu klātbūtnē vīrietis izmeta atvērto alkohola iepakojumu un devās uz savām mājām. Saistībā ar notikušo uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Savukārt Pulkveža Brieža ielā policisti pamanīja divas acīmredzami nepilngadīgas personas. Drīz vien atklājās, ka jaunieši nav sasnieguši 16 gadu vecumu, lai vispār atrastos uz ielas bez vecāku uzraudzības. Tāpat likumsargi pamanīja, ka meitenei ir pārsista lūpa un pirksti aplipuši ar asinīm. Izjautājot par notikušo, noskaidrots, ka jaunieši ciemojušies pie draugiem. Ciemošanās laikā meitene ar vienu no draugiem izkāvusies. Lai pārbaudītu gūtos miesas bojājumus, izsaukts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Drīz pēc tam meitene hospitalizēta, savukārt puisis aizvests uz mājām.

Policijas novērojumi liecina, ka lielākoties personas, kuras naktī atradās ārpus savas mājvietas, bija alkohola reibumā. Turklāt redzeslokā nonākuši tie, kuri, neskatoties uz valstī noteiktajiem aizliegumiem, arī devušies ciemos. Piemēroti sodi svārstās no 10 līdz 50 eiro, tikai dažos gadījumos personām piemēroti 100 eiro naudas sodi.

Pēc VP sniegtās informācijas, 30.decembrī ir sākti vēl 168 administratīvā pārkāpuma procesi par citiem ārkārtējās situācijas noteikumu pārkāpumiem. No tiem 43 procesi ir par pulcēšanos un piedalīšanos privātos pasākumos, 23 - par "covidpass.lv" anketas neaizpildīšanu, kā arī 16 par mutes un deguna aizsega nelietošanu.

Kā vēstīts, vakar VP fiksējusi arī 17 autovadītājus, kuri sēdušies pie stūres alkohola reibumā. Piemēram, Jēkabpilī, policistiem pārbaudot kādu autovadītāju, kurš īsi pēc pusnakts pārvietojās pa pilsētu ar savu personīgo transportlīdzekli, tika konstatēts, ka šī persona sēdusies pie transportlīdzekļa stūres 0,86 promiļu reibumā.

Mēģinot izvairīties no administratīvā procesa sākšanas, 1986.gadā dzimušais autovadītājs piedāvāja likumsargiem kukuli 1000 eiro apmērā. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess.

Jau ziņots, ka Latvijā līdz 7.februārim ir izsludināta ārkārtējā situācija un papildu tam šajās brīvdienās no 30.decembra līdz 4.janvārim ir arī pārvietošanās aizliegumi laikā no plkst.22 līdz plkst.5. Tas nozīmē, ka gadumijas svētkus, ko ierasts pavadīt kopā pulcējoties, šogad nāksies sagaidīt citādāk - vienā mājsaimniecībā, dzīvesvietā.

Policijas rīcībā ir arī informācija, ka daudzi iedzīvotāji mēģina rast veidus, kā neievērot šos ierobežojumus, aicinot pulcēties uz salūtu vai kopīgām svinībām. VP atgādina, ka arī šonakt sadarbībā ar citiem dienestiem policija pastiprināti kontrolēs komandantstundas ievērošanu.

Policija skaidro, ka patlaban ir svarīga sabiedrības solidaritāte un līdzdarbība, lai kopīgiem spēkiem uzlabotu situāciju. Jāsaprot, ka šie ierobežojumi ir tikai tādēļ, lai mazinātu vīrusa izplatību, un ir ieviesti sabiedrības veselības labad. Lūdzam šo gadumiju svinēt atbildīgi un prātīgi, lai nākamgad svētkus atkal varētu sagaidīt lielākā pulkā, aicina policijas darbinieki.

VP atgādina, ka sods par ārkārtējās situācijas neievērošanu privātpersonām ir līdz 2000 eiro, bet juridiskām personām līdz 5000 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.