Menu
 

Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršrutā Olainē uzdarbojušies vandaļi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Olaines Vēstures un mākslas muzejs Foto - Olaines Vēstures un mākslas muzejs

Jau vairākas nedēļas pēc kārtas Olaines Vēstures un mākslas muzejs saskaras ar nepatīkamiem pārsteigumiem, ko Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršrutā regulāri sarūpē vietējie vandaļi. Sākotnēji muzeja darbinieki centās novērst izraisītos bojājumus saviem spēkiem, taču pēc pagājušās nedēļas nepatīkamā pārsteiguma, kad muzeja ēkas, to sienas un logi tikuši apķēpāti ar muļķīgiem grafiti zīmējumiem, nolemts uzsākt nopietnu situācijas risināšanu, iesaistot arī Olaines novada pašvaldības policiju un Valsts policiju.

Muzejā atgādina, ka pagājušā gada nogalē Pirmā pasaules kara vēstures izziņas maršruts tika papildināts ar zemnīcu un betona skapi, kurā ievietoti priekšmeti, kas iegūti arheoloģiskajos izrakumos. Šis objekts radīts ar lielu mīlestību pret Olaines pilsētas vēsturi un cieņu pret Pirmā pasaules kara varoņiem, kas cīnījušies šajā teritorijā. Objekta tapšanā iesaistīti neskaitāmi daudz cilvēku – brīvprātīgie darbinieki, arheologi, arhitektu birojs, būvnieki, muzeja darbinieki, kuri ieguldījuši objekta tapšanā patiesi lielu darbu.

Tāpat maršruts kļuvis par vienu no populārākajiem tūrisma objektiem Olaines novadā, ko ik nedēļas nogali (īpaši sākoties pavasarīgajam laikam) apmeklē tūristi no visas Latvijas. Pavisam drīz viesos tika gaidīta arī konkursa “Gada būve 2020” žūrija, jo objekts iekļuvis konkursa nākamajā kārtā, taču šobrīd muzeja darbiniekus māc šaubas, vai būs iespēja ar godu uzņemt gan tūristus, gan novērtētājus.

“Šobrīd maršrutā ir uzstādītas divas novērošanas kameras, kurās redzama jau 2018. gadā atklātā blindāža un lielais laukums, taču maršruta teritorijā ir iespējams brīvi iekļūt no jebkuras puses, ko ir atklājuši arī vandāļi, tā paliekot nemanīti. Šī gada vasarā plānots maršruta teritorijā uzstādīt papildus novērošanas kameras, taču pagaidām šis objekts būs neaizsargāts no darboņiem, kas savas negatīvās emocijas izpauž izlādējoties zīmējot diletantiskus grafiti tam neparedzētās vietās. Jāpiebilst, ka mēs kā mākslas muzejs šo neatzīstam par mākslu, bet patiešām nožēlojamu rīcību, par kuru jāsaņem atbilstošs sods,” teikts Olaines muzeja darbinieku atklātajā vēstulē.

Viņi arī aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un, redzot aizdomīgas darbības kādā no publiskajiem objektiem, nekavējoties par to ziņot Olaines novada pašvaldības policijai.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.