Menu
 

Sužu piromānam piespriests iespaidīgs cietumsods Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Publicitātes foto Publicitātes foto

Pagājušajā mēnesī spēkā stājās Latvijas Republikas Senāta lēmums, ar kuru negrozīts atstāts Rīgas apgabaltiesas spriedums par Sužu ciema iedzīvotāja Vitālija Demčuka atzīšanu par vainīgu slepkavībā, kas izdarīta vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā. Demčuks sodīts ar brīvības atņemšanu uz četrpadsmit gadiem un trim mēnešiem. Daļu soda viņš jau paspējis izciest, jo šo noziegumu izdarīja pirms krietna laika – 2015. gadā.

2015. gada 25. martā ap pulksten 10.50 Jaunciema kapos Rīgā nogranda sprādziens. Smagus miesas bojājumus guva un bojā gāja kāds 60 gadus vecs vīrietis. Traģēdijas aculieciniece bija bojāgājušā dzīvesbiedre, kura atradās pavisam netālu – tikai piecus metrus nostāk. Viņa šajā sprādzienā, par laimi, necieta.

Viena mēneša laikā divas vardarbīgas nāves

Apcietinājumā 1972. gadā dzimušais Vitālijs Demčuks atrodas kopš 2015. gada, bet pirms tam Pierīgas ciematiņā Sužos viņš bija ļoti pazīstama persona, jo strādāja par daudzdzīvokļu namu pārvaldnieku. Pēc Otrā pasaules kara daļa Sužu atradās PSRS armijas slēgtajā teritorijā, vēlāk pie tās tika uzcelta tā sauktā padomju kara pilsētiņa. Daļa šī stāsta notikumu risinājās tieši tur.

2012. gada decembrī, kad mežā netālu no Sužu ciema tika atrasts nogalināts Demčuka draugs Jānis, kurš pārlieku aizrāvās ar alkoholisko dzērienu lietošanu, Vitālijs apgalvoja, ka nelabvēļi patiesībā gribējuši noslepkavot tieši viņu. Viņš pat vērsa izmeklēšanas uzmanību uz bijušajiem kaimiņiem, tostarp iepriekšējo namu pārvaldnieku, kura amatu viņam bija izdevies iegūt. Jāpiebilst, ka arī Demčuks ar grādīgajiem dzērieniem bija uz tu – izmeklēšanas laikā viņam tika konstatēta alkohola atkarība, turklāt neoficiāla informācija liecināja arī par tieksmi apreibināties ar narkotiskām vielām.

Taču ar Jāņa nāvi noziegumi Sužos nebeidzās – jau pēc pāris nedēļām jeb vecā gada pēdējā dienā bojā gāja Vitālija māte, kura Sužos strādāja par sētnieci. Sieviete kurinājusi ugunskuru un, tajā kaut kam eksplodējot, gāja bojā – sprādzienā pensionārei tika sašķaidīta galva. Atkritumus sētniece sadedzinājusi ik dienas, jo tādā veidā viņa centusies ieekonomēt daudzdzīvokļu namu iedzīvotāju līdzekļus. Šajā gadījumā figurējusi versija par to, ka, iespējams, bezpajumtnieki ugunskurā iemetuši vairākas kaujas patronas, cerēdami pēc tam salasīt metāla čaulas, ko nodot lūžņos.

Dedzināšanā pieķer… namu pārvaldnieku

2013. gads Sužu ciema iedzīvotājiem palicis atmiņā ar vairākām ļaunprātīgām dedzināšanām. Dega gan daudzdzīvokļu namu kāpņu telpas, gan arī pagalmos novietotās automašīnas. 2013. gada 18. oktobrī viens dedzinātājs tika pieķerts, un tas izrādījās… namu pārvaldnieks Vitālijs Demčuks. Kā izriet no Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas sprieduma, 18. oktobrī pulksten 20.30 Demčuks, atrodoties alkoholisko dzērienu iespaidā un būdams atriebības motīvu vadīts, ieradās kādas daudzdzīvokļu mājas pagalmā, lai iznīcinātu automašīnu Audi A4, kas piederēja vīrietim, ar kuru viņam bija konflikts. Demčuks piegājis pie mašīnas un uzlējis tās priekšējam vējstiklam un motora pārsegam līdzpaņemto degvielu, ko pēc tam centies aizdedzināt ar šķiltavām. Paveikt izcerēto Demčukam neizdevās, jo no mājas iznāca kāds cilvēks, tāpēc dedzinātājam nācās bēgt.

Piromāns gan tika atpazīts un aizturēts. Tiesas zālē savu vainu Vitālijs Demčuks atzina pilnībā un nožēloja. Automašīnas īpašnieks bija pieteicis morālā kaitējuma kompensāciju 1422 eiro apmērā, to gan apsūdzētais neatzina. Tiesas piespriestais sods bija salīdzinoši maigs – brīvības atņemšana uz sešiem mēnešiem. Sods tika noteikts nosacīti, ar pārbaudes laiku uz vienu gadu. Kā morālā kompensācija no Demčuka par labu cietušajam tika piedzīti 200 eiro.

Mākslīgie ziedi ar spridzekli

Tiesas piespriestie seši mēneši vēl nebija aizritējuši, kad notika vēl viena traģēdija, kas jau atkal kaut kā bija saistīta ar Vitāliju Demčuku. 2015. gada 25. martā Jaunciema kapos norībēja sprādziens, un pašrocīgi izgatavotais spridzeklis, izrādās, bija uzstādīts tieši uz Demčuka mātes kapa. Spridzināšanas ietaise, kurā kopā ar sprāgstvielu bija izmantotas artilērijas lādiņu šķembas, skrūves, uzgriežņi, gultņu lodītes un citi tamlīdzīgi priekšmeti, bija ierakta zemē, bet salīdzinoši sekli. Spridzeklis ar stiepli bija piestiprināts mākslīgo puķu pušķim – ar tādu aprēķinu, lai detonators reaģētu, ja kāds pieskartos ziediem.

Arī šajā krimināllietā aizdomās tika turēts Vitālijs Demčuks, kurš pēc tam ieguva arī apsūdzētā statusu. Savu vainu viņš gan tā arī neatzina, tādēļ izmeklēšanai un tiesai nav zināmi viņa rīcības motīvi. Tiesa gan uzskatīja, ka Demčuka vainai pierādījumu pietiek. Piemēram, viņa dzīvoklī kratīšanas laikā tika atrasts un izņemts maisiņš ar tāda paša ķīmiskā sastāva sprāgstvielu, kāda tika izmantota Jaunciema kapos uzstādītājā spridzeklī. Izmeklēšanas laikā Demčukam pat divas reizes tika veikta poligrāfiskā ekspertīze (melu detektors). Jāsaka gan, ka savu vainu viņš noliedza tikai policijā un tiesā. Cietuma kamerā citiem ieslodzītajiem viņš pat ļoti labprāt esot lielījies ar savām spridzinātāja prasmēm un Jaunciema kapos pastrādāto noziegumu.

Cietumā jāpavada vēl astoņi gadi

Rīgas apgabaltiesas sēdē Vitālijs Demčuks neko daudz neliecināja, bet centās tiesai norādīt uz to, ka vajadzējis veikt izmeklēšanu, kādēļ bojāgājušais vīrietis gājis pie viņa mātes kapa un tur kaut ko aizticis. "Rīgas Apriņķa Avīzei" pēc šīs sēdes izdevās aprunāties ar mirušā dēlu Sergeju Denisenko, kurš stāstīja, ka viņa tēvs bieži pastaigājies pa Jaunciema kapiem un, ja redzējis, ka kaut kas ir nekārtīgi nomests, mēdzis to pacelt, sakārtot. Iespējams, ka tā bijis arī ar mākslīgo ziedu pušķi, ko Sergeja tēvs, iespējams, gribējis tikai piekārtot.

Ar Latvijas Republikas Senāta lēmumu tika atstāts spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedums par Vitālija Demčuka atzīšanu par vainīgu un sodīšanu ar brīvības atņemšanu uz četrpadsmit gadiem un trim mēnešiem. Par izdevumiem, kas radušies saistībā ar poligrāfiskajām ekspertīzēm, Demčukam jāatlīdzina valstij 430 eiro. Senāta lēmums nav pārsūdzams. Vairāk nekā sešus gadus no cietumsoda Demčuks jau izcietis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.