Menu
 

Pēdējo gadu laikā SAB pārtraucis vairāku ārvalstu spiegu darbības Latvijā

  • Autors:  LETA
Foto - Gatis Diezinš (Aizsardzības ministrija) Foto - Gatis Diezinš (Aizsardzības ministrija)

Pēdējo gadu laikā Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir pārtraucis vairāku ārvalstu spiegu darbības Latvijā, taču plašāka informācija par šiem gadījumiem netiks sniegta, aģentūrai LETA atzina SAB.

Realizējot vienu no savām pamatfunkcijām - pretizlūkošanu -, SAB ikdienā veic operatīvo pasākumu kopumu, lai identificētu, kontrolētu un neitralizētu Latvijai nedraudzīgu valstu izlūkdienestu darbību Latvijā.

Pēdējo gadu laikā SAB ir pārtraucis vairāku ārvalstu spiegu darbības mūsu valstī. Precīzs skaits, identitātes un cita šīs personas raksturojoša informācija patlaban netiks atklāta.

SAB apgalvoja, ka biroja darbība būtiski ierobežo ārvalstu izlūkdienestu darbības iespējas Latvijā. "Tai pašā laikā jāatzīmē, ka Latvijas iekšpolitika, militārā un aizsardzības joma, dalība starptautiskajās organizācijās, jo īpaši NATO un Eiropas Savienībā, vienmēr būs ārvalstu izlūkdienestu mērķis. Latvijai nedraudzīgu valstu izlūkdienesti velta vērā ņemamus resursus, lai iegūtu informāciju par šo tematiku," norāda birojā.

Jau ziņots, ka ar spiegotāju ķeršanu nodarbojas arī Valsts drošības dienests. Šim dienestam atšķirībā no SAB ir tiesības sākt kriminālprocesus un pēdējos gados dienests aizturējis un rosinājis prokuratūrai apsūdzēt vairākus Latvijas valstspiederīgos par spiegošanu Krievijas labā. Pazīstamākais no iespējamiem spiegotājiem ir Saeimas deputāts Jānis Ādamsons, kura lieta patlaban atrodas pirmās instances tiesā.

Tāpat pagājušajā nedēļā ziņots, ka pēc vairāk nekā 400 par diplomātiem maskējušos Krievijas spiegu izraidīšanas no Eiropas valstīm Maskavas spējas tur spiegot samazinātas par pusi. Par to telekanālam CNN paziņojis Lielbritānijas ārējā izlūkdienesta MI6 vadītājs Ričards Mūrs.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.