Logo
Drukāt šo lapu

Saņemti 20 signāli par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu un vēlēšanu rezultātu viltošanu

Saņemti 20 signāli par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu un vēlēšanu rezultātu viltošanu Foto no arhīva

Drošības policija (DP) līdz šim saņēmusi 20 signālus par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu, kā arī par iespējamu vēlēšanu rezultātu viltošanu, aģentūru LETA informēja DP. Šī informācija apkopota par laika posmu pirms vēlēšanām, kā arī vēlēšanu dienā līdz plkst. 12.00.

Vairāki signāli jau ir pārbaudīti, un informācija nav apstiprinājusies, vienlaikus vairākos gadījumos informācijas pārbaude vēl nav noslēgusies. Patlaban neviens kriminālprocess nav sākts.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā aģentūra LETA noskaidroja, ka arī KNAB šodien saņem informāciju par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas un vēlēšanu procesa pārkāpumiem. Konkrētu saņemto ziņojumu skaitu birojā neminēja, taču saņemto zvanu skaits esot diezgan liels. Birojs atbilstoši kompetencei šo informāciju nodod Valsts policijai vai Drošības policijai.

DP atgādina, ka par apzinātu prettiesisku kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus vai tikt ievēlētai, ir paredzēta kriminālatbildība. Par nelikumīgu atzīstama rīcība, ja kavēšana brīvi realizēt tiesības vēlēt notikusi, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Tāpat Krimināllikumā ir noteikta atbildība par apzinātu balsu nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai vēlēšanu komisijas loceklis.

Tāpēc Latvijas iedzīvotāji aicināti informēt DP pa tālruni 67208964 vai e-pastu "Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt." par gadījumiem, kad personai ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi par viņas balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle.

Vienlaikus DP aicina informēt arī par gadījumiem, kad pastāv aizdomas par vēlēšanu komisijas locekļa iespējamām pretlikumīgām darbībām, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam.

DP atgādina, ka priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības un aģitācijas materiālu izvietošanas noteikumu ievērošanas kontroli veic Valsts policija un pašvaldības policija. Līdz ar to, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas vēlēšanu dienā, par laikus nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, iedzīvotāji aicināti vērsties Valsts policijā vai attiecīgās pilsētas pašvaldības policijā. Aģitācija ir aizliegta ne tikai pašā vēlēšanu dienā, bet arī dienu pirms vēlēšanām.

Ja ir informācija par priekšvēlēšanu aģitācijas un slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas finansēšanas ierobežojumu neievērošanu, iedzīvotāji aicināti par to ziņot Korupcijas novērošanas un apkarošanas birojam pa tālruni 80002070, 67356161 vai mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB".

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024