Logo
Drukāt šo lapu

"Cert.lv": Uzbrukums "draugiem.lv" nav ietekmējis valsts drošību un vēlēšanu procesu

"Cert.lv": Uzbrukums "draugiem.lv" nav ietekmējis valsts drošību un vēlēšanu procesu Foto: ekrānuzņēmums

Kiberuzbrukums sociālā tīkla "draugiem.lv" mājaslapai nav ietekmējis valsts drošību un vēlēšanu procesu, aģentūrai LETA norādīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja vietnieks Varis Teivāns. Tāpat pašreizējā izpēte nenorāda, ka ielaušanās rezultātā būtu notikusi datu noplūde, skaidroja Teivāns.

Izpētē konstatēts, ka uzbrukumā izmantotas Āzijas valstu IP adreses, bet tas neļauj izdarīt viennozīmīgus secinājumus par uzbrukuma avotu, jo uzbrukumam var būt izmantotas uzlauztas iekārtas, viņš uzsvēra. "Šis incidents, nav ietekmējis valsts drošību un vēlēšanu procesu," apliecināja Teivāns.

Kā ziņots, sestdien pēcpusdienā, ieejot sociālā tīkla "draugiem.lv" mājaslapā, sāka skanēt Krievijas himna un parādījās attēli ar šīs valsts karogu, prezidentu un armiju. Tāpat parādījās teksts: "Biedri latvieši, tas skar jūs. Krievijas robeža nekur nebeidzas. Krievijas pasaule var un tai ir nepieciešams apvienot visus, kam ir dārgs krievu vārds un krievu kultūra, lai kur arī viņi nedzīvotu – Krievijā vai aiz tās robežām. Biežāk lietojiet šo vārdu salikumu – "Krievu pasaule"."

"Draugiem Group" paziņoja, ka "draugiem.lv" lapai ir noticis uzbrukums, nomainot pirmo lapu, tāpēc portāla darbība tika apturēta.

Īsi pirms plkst. 18.00 uzņēmuma pārstāvis Jānis Palkavnieks aģentūrai LETA apliecināja, ka speciālistiem izdevies atjaunot mājaslapas darbību un kiberuzbrukumā nav skarta lietotāju personīgā informācija. Par notikušo ir informēta arī Drošības policija.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024