Menu
 

Bijušais uzņēmuma "Valgums-S" valdes loceklis saņēmis sodu Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

“Rīgas Apriņķa Avīze” jau rakstīja par to, ka uzsākta Salaspils novada pašvaldības uzņēmuma “Valgums-S” bijušā valdes locekļa Ilgoņa Igauņa kriminālvajāšana par piesavināšanos. Nu lieta izskatīta tiesā, Igaunis atzīts par vainīgu viņam inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā un sodīts ar naudas sodu 20 Latvijas Republikā noteikto minimālo algu apmērā. Spriedums stājies spēkā.

2019.gada 28.februārī Ilgonis Igaunis, būdams PSIA “Valgums-S” valdes loceklis, bet līdz ar to arī valsts amatpersona, veica transakciju, no uzņēmuma konta pārskaitot azartspēļu pakalpojumus sniedzošajai SIA “Viensviens.lv” 3000 eiro. Kā var secināt no tiesas sprieduma, šo naudas summu Igaunis izmantoja, lai veiktu likmi, prognozējot spēles iznākumu. Lai arī “Valgums-S” vadītāja prognoze piepildījās un teorētiski viņš laimēja 808,71 eiro, šī likme 1961. gadā dzimušā vīrieša dzīvi burtiski sagrieza kājām gaisā.

Vispirms Ilgonis Igaunis saņēma telefona zvanu no SIA “Viensviens.lv”, jo šī uzņēmuma darbinieki bija konstatējuši, ka viņu klients rīkojies pretēji noteikumiem, kas paredz, ka naudas pārskaitījumu drīkst veikt tikai no sava konta. Lai arī Igaunis taisnojās, ka viņš tajā nesaskatot neko sliktu, ka neesot zinājis, ka tas būtu tik nopietns pārkāpums, kā arī pauda, ka grib turpināt spēli, totalizatora kantoris bija nepielūdzams: laimests tika konfiscēts, bet 3000 eiro ieskaitīti atpakaļ uzņēmuma “Valgums-S” kontā.

Nākamajā mēnesī trīs Igauņa padotie, tostarp grāmatvede, pārbaudot pašvaldības uzņēmuma bankas konta atskaiti, pamanīja šīs divas ļoti savādās transakcijas, tomēr par tām nevienam neziņoja. Tas gan Igauni neglāba, jo pēc dažiem mēnešiem informācija par to, ka viņš SIA “Valgums-S” līdzekļus izmantojis azartspēlēm, sasniedza Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju. Tika uzsākts kriminālprocess un iegūti visi nepieciešamie pierādījumi, lai uzsāktu Ilgoņa Igauņa kriminālvajāšanu.

Krimināllieta tika skatīta nevis Rīgas rajona tiesā, bet gan Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā. Tas tādēļ, ka Igaunis naudu no uzņēmuma konta piesavinājās, esot savā dzīvesvietā.

Tiesas process bija samērā ilgs, jo apsūdzētais Igaunis, lai arī savas faktiskās darbības atzina, tiesnesei apgalvoja, ka neviļus sajaucis kontus, naudas pārskaitījums no “Valgums-S” budžeta noticis kļūdas dēļ, jo izmantojamais kodu kalkulators derēja gan viņa paša bankas kontam, gan arī uzņēmuma bankas kontam. Apsūdzība gan bija citās domās, jo, kā izrādās, Igaunis tajā dienā jau bija spēlējis arī ar savu naudu, turklāt visu – 3500 eiro – zaudējis. Viņa liecību pārbaudes laikā konstatēts, ka tīri tehniski tāda kļūme, kuras rezultātā varētu sajaukt kontus, nemaz nav iespējama.

No tiesas sprieduma arī izriet, ka Ilgonim Igaunim šī nebija pirmā sodāmība. Vismaz vienu reizi viņš uz apsūdzēto sola sēdējis arī iepriekš. Iepriekšējā sodāmība jau dzēsta, tādēļ spriedumā nav informācijas, par ko tā bija. Interesanti, vai tāds fakts bija zināms Salaspils novada pašvaldībai, kad tā pieņēma Ilgoni Igauni darbā tik atbildīgā amatā?

Kā liecina Igauņa valsts amatpersonas deklarācijas, ar azartspēlēm internetā viņš bija aizrāvies jau ilgāku laiku, katru gadu laimēdams vidēji 20 000 eiro. Ņemot vērā to, ka spēlmaņu zaudējumi deklarācijās netiek atspoguļoti, bijušā valdes locekļa kopējā bilance nav zināma. Neticas gan, ka tā varētu būt pozitīva, jo pretējā gadījumā nez vai viņam vajadzētu spēlēt par pašvaldības uzņēmuma naudu.

Vismaz vienā ziņā Ilgonim Igaunim paveicās, jo, ņemot vērā to, kāda bija Krimināllikuma panta par sveša īpašuma piesavināšanos redakcija laikā, kad viņš izdarīja šo noziegumu, tiesa atrada par iespējamu pirmspensijas vecuma vīrieti sodīt ar 10 000 eiro naudas sodu. Maksimālais sods par piesavināšanos ir brīvības atņemšana uz gadu.

Droši var teikt, ka Ilgoņa Igauņa lielākais zaudējums visā šajā azartspēļu epopejā ir ļoti labi atalgotais amats Salaspilī. Jau tad, kad Igaunis vēl bija “Valgums-S” valdes loceklis, viņa alga pārsniedza 50 000 eiro gadā. Šobrīd, kad uzņēmumu vada jaunā valdes locekle Antra Alksne, viņa, kā liecina valsts amatpersonas deklarācija par 2021. gadu, atalgojumā saņēmusi teju 70 000 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.