Menu
 

KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret Truksni un uzņēmēju Krūmiņu (papildināta)

  • Autors:  LETA
Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Jūrmalas mēru Gati Truksni un uzņēmēju Jūliju Krūmiņu par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, Krūmiņam inkriminējot arī partijas "No sirds Latvijai" (NSL) nelikumīgu finansēšanu, noskaidroja aģentūra LETA.

No KNAB izplatītās infografikas noprotams, ka Truksnim rosināts apsūdzību uzrādīt ne tikai par partiju apvienības nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, bet arī par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu. Krūmiņam lūgts uzrādīt apsūdzību par diviem noziegumiem partiju apvienības nelikumīgā finansēšanā lielā apmērā.

No KNAB izplatītās informācijas noprotams, ka Jūrmalas pašvaldības amatpersona vienojusies ar Krūmiņu par to, ka, izmantojot trešo personu starpniecību, gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās tas nelikumīgi finansēs partiju apvienību lielā apmērā. Krūmiņš no sava konta veicis skaidras naudas izmaksu lielā apmērā, un partiju apvienība saņēmusi finansējumu. Tad Truksnis informējis Krūmiņu par to, ka "ziedojumi" nav saņemti. Krūmiņš sazinājies ar "ziedotājiem" un to starpniekiem un informējis Jūrmalas pašvaldības amatpersonu, atklājot "ziedotāju" uzvārdus un ar tiem saistītās personas.

Vēlāk politisko partiju apvienības valdes loceklis norādījis, ka partijas valdes sēdē saistībā ar priekšvēlēšanu kampaņu pašvaldību vēlēšanās bijusi nostāja, ka katrs pats piesaista iespējamos ziedotājus savām kampaņām, kas arī ticis darīts.

Tāpat KNAB šajā lietā rosinājis apsūdzēt Trukšņa biroja vadītāju Ingrīdu Vilkārsi par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un ar NSL saistīto finansistu Jorenu Raitumu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Saskaņā ar KNAB infografiku un aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju gadījumā par dokumentu viltošanu KNAB uzskata, ka Truksnis 2016. gada pavasarī informējis sava biroja vadītāju Vilkārsi par to, ka viņš nevarēs ierasties darbā. Darbiniece ieteikusi "uztaisīt prombūtni" un pēc tam noformējusi un saskaņojusi komandējuma rīkojumu. Tad darbiniece informējusi amatpersonu ("zināšanai"), uz kuru vietu noformēts komandējums.

Tāpat no infografikas noprotams, ka Krūmiņš NSL, tostarp ar starpnieku palīdzību, vairākas reizes atvēlējis naudu. Vienā no šīm epizodēm Krūmiņš naudu piešķīris ar NSL saistītajam finansistam Raitumam. Raitums savukārt saņemtos finanšu līdzekļus sadalījis piecām citām personām, kuras naudu pārskaitīja partijai. Tāpat vienā epizodē Krūmiņš NSL apmaksājis preces un pakalpojumus. 2016. gadā raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka iespējamo starpnieku vidū ir kāds jaunietis Jānis Dāvis, lopkopis Mārtiņš Butāns, būvniecības uzņēmuma vadītāja Kristīne Petruškina, bijušais Latvijas televīzijas darbinieks Ivars Falks, galdnieks Jānis Raudzeps un pārvietojamo tualešu uzņēmējs Anrī Kursītis. Raidījumā tika skaidrots, ka viņi visi vienā laikā ziedojuši NSL pa 14 000 vai 15 000 eiro. No infografikas izriet, ka KNAB krimināllietā NSL licis atmaksāt valsts budžetā nelikumīgi pieņemtos ziedojumus 32 534 eiro apmērā.

Tāpat KNAB šajā krimināllietā konstatējis citus iespējamos administratīvos pārkāpumus par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā, valsts amatpersonai noteikto speciālo dāvanu pieņemšanas ierobežojumu neievērošanu, neatļautu narkotisko vielu glabāšanu, kā arī valsts amatpersonas deklarācijas neiesniegšanu. LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar TV3 raidījuma "Nekā personīga" iepriekš vēstīto Valsts policija Truksni sodījusi par narkotisko vielu uzglabāšanu, jo KNAB darbinieki pie Trukšņa atraduši šļirci ar kokaīna paliekām.

Tāpat atbilstoši šai krimināllietai Valsts ieņēmumu dienests veicis juridisku un fizisku personu auditus un konstatējis valsts budžetam nodarītus zaudējumus 478 699 eiro apmērā.

LETA iepriekš vēstīja, ka KNAB Truksnim bija aizliedzis tikties ar toreizējo ZZS Saeimas frakcijas vadītāju Augustu Brigmani, Krūmiņu un savulaik ar NSL saistīto Raitumu. Tāpat KNAB bija aizliedzis Truksnim apmeklēt ZZS biroju. Truksnis pēc saceltās ažiotāžas par narkotikām nesen apturējis darbību ZZS ietilpstošajā Latvijas Zaļajā partijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.