Logo
Drukāt šo lapu

Šovasar ugunsnelaimē cietušais uzņēmums "BAO" vairākkārt sodīts par ugunsgrēkiem

Šovasar ugunsnelaimē cietušais uzņēmums "BAO" vairākkārt sodīts par ugunsgrēkiem Foto: www.bao.lv

Bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums AS "BAO", kurā šovasar bija izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, pēdējo gadu laikā jau ir bijis sodīts par ugunsgrēku izcelšanos, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izveidotās ugunsgrēka izvērtēšanas komisijas ziņojums.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pēdējo pārbaudi uzņēmumā veicis 2017. gada 26. oktobrī, un konstatēti ugunsdrošības noteikumu pārkāpumi. Savukārt uz izsaukumiem objektā VUGD šogad ir devies piecas reizes, norādīts ziņojumā.

Proti, 16. maijā angārā dega atkritumu sasmalcinātājs, 7. jūnijā uz paletēm tika konstatēta nezināmu ķīmisko atkritumu degšana, 13. jūnijā noliktavas teritorijā dega mucas un plastmasas atkritumi, bet 29. jūnijā "BAO" izcēlies plašs ugunsgrēks, pēc kura arī izveidota komisija. Tāpat VUGD palīdzība uzņēmumā bija nepieciešama 3. jūlijā, kad, vācot izdegušos gruvešus, aizdegās muca ar nezināmu vielu.

Dzēšot ugunsgrēku, kas izcēlās jūnija beigās, uzņēmuma teritorijā bija apgrūtināta piekļuve ūdens hidrantiem, jo uz tiem bija sakrautas paletes un mucas, tādēļ VUGD izmantoja ūdens hidrantus, kas atradās AS "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars"" teritorijā, ziņojumā atklāja dienests. Tāpat ugunsgrēka notikuma vietā esošais uzņēmuma pārstāvis nevarēja sniegt pietiekami detalizētu informāciju glābšanas darbu vadītājam par objektā izvietotajām vielām, kā arī to daudzumu.

VUGD speciālisti norādīja, ka dienests ir saņēmis iesniegumus un sūdzības, ka uzņēmumā notikuši ugunsgrēki un sprādzieni, kas nodarījuši materiālus zaudējumus blakus esošajiem objektiem, radot ēku konstrukciju bojājumus, kā arī ugunsgrēkus blakus esošajos objektos. Papildus tam uzņēmums rada piesārņojumu.

Kopumā pēdējo gadu laikā pret "BAO" ir ierosinātas divas administratīvā pārkāpuma lietvedības par ugunsgrēka izcelšanos, par ko objektam kopsummā uzlikts naudas sods 840 eiro apmērā, un abi sodi ir samaksāti. Par ugunsgrēku 29. jūnijā objekts nav saukts pie administratīvās atbildības, jo ir sākts kriminālprocess.

Saskaņā ar VARAM rīkojumu izveidota komisija, lai noskaidrotu faktus un izvērtētu atbildīgo institūciju sadarbību un informācijas apriti saistībā ar Olainē 29. jūnijā notikušo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku un tā seku likvidāciju.

Kā ziņots, naktī uz 29. jūniju bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma AS "BAO" teritorijā Olainē izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, izsaukums tika saņemts īsi pēc pusnakts. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka degšana notiek lielā platībā un pastāv uguns izplatības draudi. Plkst. 5.18 ugunsgrēku izdevās lokalizēt, un tajā kopumā 1500 kvadrātmetru platībā dega nojume, angārs, divstāvu celtniecības vagoni, divi traktori, viena kravas automašīna un mazuts ar eļļu.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024