Menu
 

Iekšlietu ministrs apsver rosināt prēmēt iedzīvotājus par palīdzību kūlas dedzinātāju notveršanā

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) apsver iespēju rosināt bargākus sodus par kūlas dedzināšanu un prēmēt iedzīvotājus par palīdzību dedzinātāju notveršanā.

Ministra padomnieks Kārlis Miksons aģentūru LETA informēja, ka ministrs asi nosoda kūlas dedzināšanu un aicina ikvienu uzmanīgi apieties ar uguni. Ja kūlas dedzināšanas apjomi nemazināsies, ministrs sola vērsties pret dedzinātājiem ar bargākiem sodiem.

"Katru gadu mēs atgriežamies pie viena un tā paša jautājuma, aicinot cilvēkus nededzināt pērno zāli. VUGD resursi un tādējādi valsts līdzekļi patlaban ir mobilizēti kūlas dzēšanai, kas nereti ir ļaunprātīgas rīcības sekas. Ugunsdzēsēji strādā papildu maiņās un no darba brīvajā laikā, lai cīnītos ar šo sērgu. Ja cilvēku attieksme nemainās, tad tas nozīmē, ka līdzšinējais preventīvais darbs nestrādā un jālemj par daudz bargākiem sodiem un citiem risinājumiem, piemēram, prēmēt iedzīvotājus, kuri ziņojuši par kūlas dedzinātājiem, ja policijai izdodas vainīgo personu saukt pie administratīvās atbildības," norāda Ģirģens.

Kūlas dedzināšana ir aizliegta un administratīvi sodāma rīcība. Administratīvo pārkāpumu kodekss par kūlas dedzināšanu paredz naudas sodu fiziskajām personām no 280 līdz 700 eiro.

Problēmas risināšanā ir nepieciešama aktīvāka pašvaldību iesaistīšanās gan sakopjot teritoriju, gan to saistošajos noteikumos nosakot pienākumu un nosacījumus teritorijas sakopšanai, kā arī kontrolējot šo nosacījumu izpildi. Ja visas pašvaldības iesaistītos un noteiktu minimālās zemes apsaimniekošanas un uzturēšanas prasības, kā arī tās kontrolējot, tiktu novērsta kūlas veidošanās un ugunsgrēku izcelšanās iespējamība, norāda Ģirģens.

Pagājušās nedēļas nogalē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) devās uz 347 izsaukumiem, kas saistīti ar kūlas dedzināšanu, bet šogad kopumā dzēsti jau 1334 pērnās zāles ugunsgrēki.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.