Menu
 

Pašvaldība: Ministrs Pūce sarunās nepieļauj iespēju saglabāt Ikšķiles novada neatkarību Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ikšķiles novada pašvaldība Foto - Ikšķiles novada pašvaldība

Ceturtdien Ogres novada domē notika Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) konsultācijas ar Ikšķiles, Ķeguma, Lielvārdes  un Ogres novada domes deputātiem par Ogres novada apvienoto administratīvo teritoriju (ATR). Ikšķiles novada domi pārstāvēja visi deputāti. Pirms konsultācijām tika dalīts informatīvais materiāls “Pašvaldības profils. Apvienotais Ogres novads”.

Oficiālajās konsultācijās piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, Valsts sekretāra vietnieks reģionālās attīstības jautājumos Aivars Draudiņš un izdevniecības “Jāņa sēta” pētījumu biznesa virziena vadītājs, galvenais redaktors Jānis Turlajs.

Kā informēja Ikšķiles novada domē, tikšanas laikā ministrs pievērsās jautājumam par ATR, atklājot galvenos aspektus, kāpēc reforma ir nepieciešama, kādi būs ieguvumi. Viņš sacīja, ka ATR tiek organizēta, lai sekmētu valsts attīstību un iedzīvotāju labklājības nodrošināšanu. Viņa skatījumā, apvienojot vairākus novadus, varēs nodrošināt kvalitatīvu dzīves vidi ikvienam iedzīvotājam.

Pūces kungs skaidri norādīja, ka Ikšķiles novads nākotnē kā neatkarīga teritoriāla vienība nevarēs pastāvēt, tādēļ tas jāiekļauj Ogres novada sastāvā. Viņš uzsvēra, ka Ikšķiles novada attīstības augstie rādītāji ir saistīti tikai ar Rīgas tuvumu, bet pašvaldības lielais ieguldījums šīs teritorijas sakārtošanā un attīstībā nav noteicošais faktors, kādēļ cilvēki izvēlas dzīvot Ikšķiles novadā.

Savukārt Jānis Turlajs savā ziņojumā par ATR klātesošos iepazīstināja ar veikto analīzi “Ogres ietekmes areāls administratīvi teritoriālās reformas kontekstā”. Piemēram, tajā tika pieminēts, ka Ikšķiles novadā 2030.gadā plānots iedzīvotāju pieaugums līdz 10930 (salīdzinoši jau 2019.gadā Ikšķiles novadā pēc PMLP datiem ir deklarēti jau 10090 iedzīvotāji).

Pēc oficiālajiem ziņojumiem vārds tika dots deputātiem. Visaktīvāk savu viedokli izteica Ikšķiles novada domes deputāti. Domes priekšsēdētāja vietnieks Česlavs Batņa bija sagatavojis detalizētu prezentāciju par Ikšķiles novadu. Balstoties uz dažādiem skaitliskiem rādītājiem salīdzinājumā ar pārējiem novadiem, viņš norādīja, ka Ikšķiles novads apvienošanas gadījumā neiegūs ministrijas solītos uzlabojumus iedzīvotāju labklājības nodrošināšanā un teritorijas izaugsmē.

Noslēgumā ministrs sniedzis "vispārinošas atbildes uz uzdotajiem jautājumiem, paužot savu nostāju par ATR nemainīgo virzību", norāda pašvaldībā.

“Ir ļoti skumji, ka sarunu process notiek diezgan vulgāri, vienos vārtos, nepieļaujot iespēju rast citus risinājumus. Tikšanās laikā mēs nedzirdējām konstruktīvas atbildes uz tiem 25 jautājumiem, kurus Ikšķiles novada pašvaldība bija iesniegusi. Mēs esam saņēmuši no VARAM tikai formālu atbildes vēstuli. Mums nav priekšstata, kā šī reforma var attīstīties kopumā ne tikai novadā, bet arī valstī”, savu viedokli pēc konsultācijām ar ministru Pūces kungu atklāja Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš.

“Mans skatījums par Turlā kunga teikto, ka mums visiem jābūt vienlīdzīgiem, neiztur kritiku. Tas man atgādina jaunību, kad bija tāds mācību priekšmets kā zinātniskais komunisms, kurā tika deklarēts, ka visi ir vienlīdzīgi. Viennozīmīgi, mūsu priekšstats ir tāds – tas, kas labāk māk saimniekot, tas arī labāk dzīvo. Un mūsu novada iedzīvotāji to nodrošina ar saviem nodokļiem, ar savu attieksmi. Pašvaldības pienākums ir strādāt tieši Ikšķiles novada iedzīvotāju labā, ņemt vērā viņu vajadzības. Mēs arī to cenšamies darīt. Mēs tam kategoriski nepiekrītam, jo uzskatām, ka mums jebkurā variantā jāskatās Pierīgas virzienā. Mēs esam Pierīgas pašvaldība ar ļoti labiem rādītājiem un perspektīvām attīstības tendencēm.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.