Menu
 

Vāc parakstus par Garkalnes un Ādažu novadu apvienošanu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Garkalnes novada un Ādažu novada apvienošanu.

Kā iniciatīvas autors norādīts Arnis Lasmanis. Viņš vēlas mainīt pašreizējo Administratīvi teritoriālās reformas piedāvājumu, kurā paredzēts Garkalnes novadu pievienot jaunveidojamajam Ulbrokas novadam.

Garkalnes un Ādažu novada teritorija ir ģeogrāfiski vienota - tām ir kopīga ūdenssaimniecība, publiskiem ūdeņi, pieejami ceļi, skaidroja Lasmanis. Abi novadi tāpat atrodas Baltezera krastos, turklāt abiem novadiem ir vienoti vietvārdi, viņš pauda.

Iniciatīvas autors uzsvēra, ka abiem novadiem ir valstiski svarīgi militārie investīciju objekti, kas ļauj nodrošināt pilnvērtīgu ārvalstu bruņoto spēku līdzdalību militārajās mācības, militārās tehnikas ātru nogādāšanu no ostām pa dzelzceļu uz Garkalnes staciju, kā arī loģistikas prasību izpildi NATO operāciju ietvaros.

Ādažu vidusskola ir Garkalnei tuvākā un lielākā vidējās vispārīgās izglītības iestāde, kurā mācās daudzi Garkalnes novada izglītojamie, zināja stāstīt idejas pieteicējs. Ulbrokas vidusskola atrodas trīs reizes tālāk, un nepastāv nekāds sabiedriskā transporta savienojums ar Garkalnes novada ciematiem, viņš teica.

Lasmaņa ieskatā, apvienojot Garkalnes un Ādažu novadus, būtu iespējams nodrošināt arī saskaņotu Baltezera krastu apsaimniekošanu, uzlabot kopīgos infrastruktūras attīstības projektus un vienotu izglītības politiku, samazinot starp pašvaldībām pārskaitāmo līdzekļu apjomu par izglītības pakalpojumiem. 

Kā alternatīva būtu iespējama novada dalīšana, Ropažiem tuvākos ciemus iekļaujot Ulbrokas novadā, ņemot vērā iespējamos publiskās apspriešanas, uzskata Lasmanis.

Iniciatīvu plānots iesniegt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

VARAM pēc konsultācijām ar 114 pašvaldībām ir izstrādājusi un nosūtījusi saskaņošanai konceptuālo ziņojumu par administratīvi teritoriālo iedalījumu pašvaldību reformas ietvaros. Konceptuālajā ziņojumā iestrādātais jaunais teritoriālā piedāvājuma modelis paredz samazināt pašvaldību skaitu no 119 uz 36.

Pēc saskaņošanas dalībnieku atzinumu saņemšanas, septembra sākumā ministrija konceptuālo ziņojumu virzīs tālāk izskatīšanai jau Ministru kabinetā.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.