Menu
 

Ministrs Pūce atkritumu apsaimniekošanas krīzes novēršanai Rīgā prasa izsludināt ārkārtējo situāciju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Otrdien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) aicinās Ministru kabinetu (MK) izsludināt ārkārtējo situāciju Rīgas pašvaldībā saistībā ar izveidojušos krīzi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas jomā galvaspilsētā.

Lai nodrošinātu nepārtrauktu atkritumu izvešanu, neradītu haosu pakalpojuma sniegšanā un novērstu vides un iedzīvotāju veselības apdraudējumu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) skrupulozi uzraudzīs Rīgas domes rīcību, uz laiku ieviešot īpašu regulējumu. 

Ministrijā informēja, ka sagatavotais rīkojuma projekts paredz uzdot Rīgas domei (RD) līdz piektdienai, 13.septembrim, iepriekš ar VARAM saskaņojot prasības pretendentiem, bet pēc tam arī rezultātus, īstenot sarunu procedūru, atbilstoši Publisko iepirkumu līguma regulējumam neparedzamu ārkārtas apstākļu gadījumos.   

RD jānodrošina, ka sarunu procedūras rezultātā izvēlētie atkritumu apsaimniekotāji ar 15.septembri, kad līdzšinējo apsaimniekotāju līgumi zaudē spēku, nodrošina atkritumu izvešanu visā pašvaldības administratīvajā teritorijā, neatkarīgi no tā, vai iedzīvotājiem jeb atkritumu radītājiem ir noslēgts līgums ar sarunu procedūras rezultātā izvēlētajiem atkritumu apsaimniekotājiem. Savukārt iedzīvotājiem jādod pārejas termiņš līdz 10.oktobrim līgumu noslēgšanai ar jaunajiem pakalpojuma sniedzējiem.

Domei jānodrošina, ka līdz līguma noslēgšanai ar sarunu procedūras rezultātā izvēlētajiem sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem maksa par atkritumu apsaimniekošanu tiek piemērota, atbilstoši faktiski apsaimniekotajam sadzīves atkritumu apjomam, tarifs par atkritumu izvešanu jāapstiprina RD.

Tāpat pārejas periodā līdz līguma noslēgšanai galvaspilsētas pašvaldība nedrīkstēs piemērot administratīvo atbildību par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas līguma nenoslēgšanu.

RD nekavējoties ir jānodrošina iedzīvotājiem pieejama objektīva un pilnvērtīga informācija par atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

Neskatoties uz vairākkārtējiem VARAM pieprasījumiem, RD joprojām ministrijai nav iesniegusi krīzes rīcības plānu. Ņemot vērā Konkurences padomes lēmumu apturēt koncesijas līguma ar A/S “Tīrīga” izpildi, VARAM uzskata par nepieciešamu pastiprināt pašvaldības darbības uzraudzību.

VARAM atgādina, ka ārkārtējā situācija ir īpašs tiesiskais režīms, kura laikā MK ir tiesības likumā noteiktajā kārtībā un apjomā ierobežot tajā skaitā pašvaldību institūciju tiesības un brīvības, kā arī uzlikt tām papildus pienākumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.