Menu
 

Saeimas komisijā neiezīmējas priekšlikumi balsošanas kartības maiņai pašvaldību vēlēšanās

  • Autors:  LETA
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

Pašlaik pašvaldību vēlēšanās lielā mērā paredzēts saglabāt pašreizējo balsošanas kārtību, pēc Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdes pastāstīja tās priekšsēdētāja Inga Goldberga (S).

Šodien komisijas diskusijās deputāti nebalsojot, bet pēc būtības noraidīja priekšlikumu par to, ka pašvaldību vēlēšanās varētu izmantot sistēmu, kas ļautu izvēlēties vēlēšanu iecirkni tiešsaistes sistēmā. Parlamentārieši norādīja uz naudas trūkumu un to, ka pašreizējie apstākļi arī neļautu ieguldītos līdzekļus efektīvi izmantot.

Deputāts Andris Kazinovskis (JKP) akcentēja, ka iecerei nav finansējuma, tāpēc viņš retoriski vaicāja, kāpēc tiek kavēts komisijas sēdē klātesošo laiks, par to runājot. Arī deputāti Uldis Budriķis (JKP), Aldis Adamovičs (JV) un Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) un citi parlamentārieši noraidoši izteicās par pilotprojekta īstenošanu pašvaldību vēlēšanās, norādot uz to, ka vairāk par miljonu eiro lielas izmaksas šajā gadījumā nebūtu pamatotas.

Adamovičs norādīja, ka šajā jautājumā "pa galvu, pa kaklu skriet" nevar, tāpēc sistēmas ieviešanā jāorientējas uz Saeimas vēlēšanām.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) padomnieks, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) loceklis Valdis Verners norādīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija vēlējās, lai pašvaldību vēlēšanās tiešsaistes sistēma tiktu izmēģināta kā pilotprojekts pirms Saeimas vēlēšanām. Ņemot vērā deputātu nostāju, pārbaudes būs jāveic agrāk un citādāk, bez šāda veida pilotprojekta, skaidroja Verners.

Budriķis akcentēja, ka līdz Saeimas vēlēšanām 2022.gadā vēl ir daudz laika, lai sistēmas darbību būtu iespējams pārbaudīt arī citā veidā.

Gan parlamentāriete Regīna Ločmele-Luņova (S), gan citi deputāti norādīja uz nepieciešamību jaunās sistēmas veidot integrēti ar esošajām, lai nebūtu jāsastopas ar iepriekš konstatējām problēmām informācijas tehnoloģiju jomā.

Golberga norādīja, ka vēl tiks gaidīti priekšlikumi no atbildīgajām institūcijām. Šajā procesā tiks vērtētas iespējas panākt, lai vēlēšanu process būtu pēc iespējas mazāk smagnējs, sacīja politiķe.

Ja nekas nemainīsies, tad 2021.gadā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās tāpat kā līdz šim pilsoņi būs piesaistīti konkrētam vēlēšanu iecirknim savā pašvaldībā, teica Goldberga.

Paredzēts, ka balsstiesīgajiem tāpat kā līdz šim būs iespēja, laicīgi piesakoties, nomainīt savu vēlēšanu iecirkni.

Kā ziņots, iepriekš bija izskanējis priekšlikums pašvaldību vēlēšanās izmēģināt iecirkņu maiņu tiešsaistes sistēmā pirms Saeimas vēlēšanām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.