Menu
 

Saulkrastu dome pieņem rezolūciju Saeimai par nepieciešamību Vidzemes piejūrā veidot vismaz vienu attīstības centru

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Trešdien Saulkrastu novada domes ārkārtas sēdē deputāti pieņēma rezolūciju Saeimai par valstij svarīgu ekonomisku nepieciešamību Vidzemes piejūrā veidot vismaz vienu attīstības centru, informēja Saulkrastu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Asnate Rancāne.

Rezolūciju plānots iesniegt izskatīšanai Saeimā. 

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Normunds Līcis (LRA) aicina Saulkrastu novada iedzīvotājus izteikt savu viedokli par Administratīvi teritoriālo reformu, aizpildot anketu pašvaldības mājaslapā līdz 23.decembrim. Pašvaldības vadītājs uzsver, ka arī no iedzīvotāju iesaistes aktivitātes un paustā viedokļa ir atkarīga turpmākā dzīves kvalitāte novadā.

LETA jau ziņoja, ka Līcis uzskata, ka Vidzemes piejūras novada centru jāveido Saulkrastos vairāku apsvērumu dēļ, proti, Saulkrasti atrodas 45 kilometru attālumā no Latvijas galvaspilsētas, pašvaldībai ir divas spēcīgas vidusskolas, mūzikas un mākslas skola, Saulkrastos ir Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienesta filiāle un Rīgas reģiona policijas pārvalde. Saulkrastos ir slimnīca, poliklīnika un diennakts steidzamās medicīniskās palīdzības punkts, sociālā māja, sporta halle un kultūras centrs.

"Atšķirībā no daudziem jaunveidojamiem novadu centriem, Saulkrastos ir ērta un kvalitatīva ceļu infrastruktūra, proti, dzelzceļš, Eiropas līmeņa šoseja "VIA Baltica", nākotnē paredzams arī "Rail Baltica", patlaban reģistrēti gandrīz 800 uzņēmumi, tajā skaitā arī ceturtā lielākā osta Latvijā," norādīja Līcis.

Pašvaldības vadītājs uzskata, ka vietējo pašvaldību teritoriju reforma ir nozīmīgs solis valsts teritorijas saprātīgai apsaimniekošanai un iedzīvotāju labklājības nodrošināšanai, taču, veicot tik būtiskas pārmaiņas Latvijas kartē, būtu vajadzējis izstrādāt vairākus attīstības scenārijus un tos kopā ar iesaistītajiem iedzīvotājiem un speciālistiem apspriest.

"Esošajā situācijā faktiski tiek konfrontēti blakus esošo novadu iedzīvotāji, kas pirms tam dzīvojuši draudzīgi un saticīgi, bet, pats galvenais, - Latvija var zaudēt vairākas attīstības teritorijas," teica Līcis.

Viņš uzsvēra, ka Saulkrasti ar cieņu novērtē kaimiņu novadu centienus aģitēt savu novada iedzīvotājus izvēlēties līdzšinējo novadu teritoriju robežas, tomēr atgādina, ka ir 21.gadsimts un lielāko daļu pakalpojumus saziņā ar pašvaldību, iedzīvotāji saņem attālināti, bez tam, liela daļa Sējas un Skultes pagasta iedzīvotāju jau pašlaik aktīvi izmanto Saulkrastu novada pakalpojumus - izglītības iestādes, medicīnas pakalpojumus, Saulkrastus izvēlas kā darba un atpūtas vietu. 

Valstī, kurā viens no būtiskākajiem labklājības un vēsturiskās attīstības faktoriem ir bijusi un būs jūra, Vidzemes piejūrā obligāti jāveido vismaz viens novada attīstības centrs, kura attīstības mērķis ir piejūras tūrisma un uzņēmējdarbības attīstība. Igaunijā tāds ir Pērnava, Latvijai ir svarīgi līdzīgu attīstības centru veidot Vidzemes piekrastē, pauda Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs.

Iedzīvotājiem ir svarīgi, vai viņiem turpmāk būtu politiskā pārstāvniecība lielo novadu domēs. Pateicoties matemātiskiem aprēķiniem par pēdējo pašvaldību vēlēšanu rezultātiem, Saulkrastu mērs secinājis - ja Saulkrastu novads tiks veidots kopā ar blakus esošajiem pagastiem, domē tiks vienmērīgi pārstāvētas visu šo teritoriju iedzīvotāju intereses, jo iedzīvotāju skaits katrā pagastā ir līdzīgs. Ja šīs teritorijas tiks sadalītas starp jaunajiem Limbažu un Ādažu novadiem, mazajiem nebūs teikšanas, kā pareizāk izlietot viņu nodokļu naudu.

Jau tagad Saulkrastu novads kopā ar Sēju, Skulti, Vidrižiem un Liepupi atbilst izvirzītajām novada centra prasībām, bet pilsētas iedzīvotāju skaits pārsniedz daudzu jaunveidojamo novadu centra pilsētu iedzīvotāju skaitu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvāto reformas modeli vērtē Līcis. 

"Veicot novadu reformas, ir jādomā valstiski, ārpus viena novada ekonomiskajām interesēm. Neskatoties uz dabas resursiem un infrastruktūru, neskatoties uz to, ka Saulkrasti daudzu gadu garumā ir finansējuši daudzus citus Latvijas novadus, no valsts puses nepelnīti Saulkrastu attīstība bijusi atstāta novārtā. Tieši tāpēc Ziemeļeiropas tūristu un uzņēmēju galamērķis ir Pērnava, nevis Latvijas Vidzemes piekrastes Saulkrasti vai Salacgrīva," uzsvēra Līcis.

Saulkrastieši uzskata, ka Saeimas deputātiem beidzot ir jāsaredz ekonomiskais potenciāls, ko slēpj Saulkrastu novads kā tūrisma, uzņēmējdarbības un kvalitatīvas dzīvesvietas centrs. Patlaban VARAM Saulkrastus, līdzīgi kā Sējas novadu, plāno kā Ādažu novada nomali, bet Skulte atradīsies tālu no visiem centriem.

Līcis norāda, ka Ādaži būs spēcīgi neatkarīgi no tā, vai novadam pievienos Saulkrastus un Sēju. Ādažu novadā ir daudz izaicinājumu, vislielākais - Ādažu poligona straujā izaugsme. Mēs uzskatām, ka risinot Ādažu izaicinājumus, novārtā tiks atstāts Vidzemes jūrmalas milzīgais potenciāls, pie tam, patlaban piedāvātajā plānā nav paredzēta nevienas būtiskas problēmas risināšana.

Saulkrastu, Sējas, Skultes, iespējams arī Vidrižu, Liepupes apvienošana nodrošinātu ne tikai minēto teritoriju iedzīvotāju vienmērīgu interešu pārstāvniecību un attiecīgu viņu samaksāto nodokļu ieguldīšanu viņu pašu teritorijās, bet arī radītu Latvijai vēl vienu potenciāli stipru novadu, kas tuvā nākotnē spētu dot būtisku pienesumu Latvijas ekonomikai, norāda Līcis. Reformām ir jābūt, bet tām ir jābūt pārdomātām un ar skatu ilgtermiņā, uzskata Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, Saulkrastu novada domes deputāti nosūtījuši vēstuli VARAM, aicinot veidot Saulkrastu novadu, kurā būtu apvienots Saulkrastu novads, Sējas novads, Skultes pagasts un Vidrižu pagasts no Limbažu novada un Liepupes pagasts no Salacgrīvas novada.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.