Menu
 

Pēc revīzijas Olaines novada pašvaldība plāno izstrādāt nekustamā īpašuma pārvaldīšanas noteikumus

  • Autors:  LETA
Foto - Olaines novada pašvaldība Foto - Olaines novada pašvaldība

Ņemot vērā Valsts kontroles (VK) revīzijas rezultātus, Olaines novada pašvaldība plāno izstrādāt noteikumus par pašvaldības nekustamā īpašuma pārvaldīšanas kārtību, liecina pašvaldības sniegtā informācija.

Reaģējot uz VK revīziju, "Vai tiek izpildīti priekšnoteikumi pašvaldību pārvaldīšanā un kontrolē esošu ekspluatācijā pieņemtu ēku atbilstībai drošuma prasībām?", pašvaldība sola atkārtoti izvērtēt domes lēmumus par domes noteikto un ikgadējos budžetos paredzēto līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju renovācijā piešķirtā līdzfinansējuma pieejamību. Paralēli plānots sagatavot arī noteikumus "Kārtībā, kādā pašvaldība, piešķir līdzfinansējumu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īpašniekiem", precizējot kritērijus un prasības pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanai.

Tāpat tiek solīts, ka pašvaldības kapitālsabiedrības izstrādās iekšējo normatīvo aktu - kārtību, kādā notiks apsaimniekojamo daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsekošana. Plānots, ka atkarībā no apsekošanas rezultātiem kapitālsabiedrības veidos apsekošanas kalendāros plānus, atbilstošas darbu tāmes konkrētām daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām.

Paredzēts arī sagatavot noteikumus par Olaines novada pašvaldības nekustamā īpašuma pārvaldīšanas kārtību.

Vienlaikus pašvaldība norāda, ka kapitālsabiedrības AS "Olaines ūdens un siltums" un SIA "Zeiferti" katru gadu sagatavo daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām apsaimniekošanas un pārvaldīšanas darbu tāmi, paredzot nepieciešamās mājas uzturēšanas izmaksas, tomēr dzīvokļu īpašnieku kopības lielākoties noraida tās, pamatojot ar lielām izmaksām un neiespējamību veikt ikmēneša paaugstinātas izmaksas. Pašvaldībā arī apgalvoja, ka Olaines novadā notiek daudzdzīvokļu dzīvojamo māju siltināšanas process, kurā tiek iekļauti kopīpašumā esošo komunikāciju un līdzīgi mājas uzlabojumi, tāpēc atsevišķi mājas renovācijas remontdarbi zaudējuši savu aktualitāti.

LETA jau ziņoja, ka otrdien valsts kontroliere Elita Krūmiņa, informējot par VK revīzijā konstatēto, norādīja, ka dzīvojamo ēku drošība Latvijā pasliktinās un to drošības kontrole nedarbojas pietiekami labi.

"Revīzijā konstatētais rada nopietnu satraukumu. Likumi it kā ir, kontrolētāji it kā kontrolē, īpašnieki it kā uztur, bet namu stāvoklis mūsu acu priekšā pasliktinās. Ir nepieciešama valsts politika, kā šo situāciju risināt," sacīja Krūmiņa.

Viņa piebilda, ka tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju dzīvo savos vai īrētos dzīvokļos pašvaldību apsaimniekotos daudzdzīvokļu namos, no kuriem daudzi ir veselībai un dzīvībai bīstami.

Vienlaikus VK padomes loceklis Edgars Korčagins stāstīja, ka atbilstoši revīzijā konstatētajam pašvaldībās mazāk nekā 50% dzīvojamo ēku ir veikta vizuālā apskate, lai vispār novērtētu to stāvokli. Līdz ar to arī nav izveidoti ēku uzturēšanas darbu plāni un nepieciešamo darbu tāmes.

"Apsaimniekošanas maksas daudz kur ir dramatiski zemas, piemēram, četri vai astoņi centi par kvadrātmetru. Par šādu maksu neko nevar izdarīt, varbūt vienīgi kārtot lietvedību, vai nopļaut zāli, bet kapitālos remontus par šādu apsaimniekošanas maksu plānot nevar," uzsvēra Korčagins.

Revīzijas laikā pārbaudītas 119 mājas desmit pašvaldībās, taču VK ieguvusi informāciju tikai par 82 ēku stāvokli. Konstatēts, ka vairāk nekā 60% ēku pastāv nopietni ugunsdrošības riski, kā arī 60% māju konstatēti cita veida bojājumi, kas būtiski apdraud ēku drošību.

Korčagins norādīja, ka pašvaldības bieži vien ir gan ēku īpašnieki, gan apsaimniekotāji, gan arī uzraugi būvvalžu personā. Tomēr revīzijā ir konstatēts, ka pašvaldības neveic pienākumu pietiekamā apmērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.