Menu
 

Lasītājs jautā. Ko būvē blakus Paradīzes kalna takām Siguldā? Apriņķis.lv

  • Autors:  "Rīgas Apriņķa Avīze"
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

“Rīgas Apriņķa Avīzes” redakcija saņēma vēstuli no lasītāja – siguldieša Jura J., kurā viņš pauž neizpratni un satraukumu par jaunbūvi Paradīzes kalna pakājē. Redakcijai viņš lūdz noskaidrot, kas tur tiek būvēts. Lasītājs atsūtījis arī jautājumu, kas varētu būt aktuāls daudziem siguldiešiem, kuri regulāri dodas pastaigās uz Paradīzes kalnu. Pie Kraukļalas ielas, kur sākas gājēju taka uz Paradīzes kalnu, takas malā, kur kādreiz bija mežs, pašlaik tiek būvēta ēka.

Lasītājs jautā: “Kas tur plānots – privāts īpašums vai pašvaldībai piederoša ēka? Vai tad tā nav Gaujas Nacionālā parka teritorija?  Man šķita, ka tā ir dabas taku zona, kur būvniecība nav paredzēta, un bija liels pārsteigums, kad tajā vietā mežu izcirta un sāka būvēt māju. Tas sanāk gandrīz pašā gravas malā.”

“Rīgas Apriņķa Avīze” sazinājās ar Siguldas novada pašvaldību un saņēma šādu skaidrojumu no Siguldas novada pašvaldības aģentūras “Siguldas Attīstības aģentūra” pilsētvides plānotājas Zanes Gateres: “Minētā teritorija saskaņā ar spēkā esošo teritorijas plānojumu ir DzM-4 teritorija, kas nozīmē, ka tā ir mazstāvu dzīvojamā teritorija ar īpašiem noteikumiem. Īpašie noteikumi detalizēti ir pieejami vietnē www.sigulda.lv – ”Būvniecība” – ”Būvniecības informācija” – ”Plānošana” – ”Teritorijas plānojums”.

Būvdarbi notiek teritorijā, kas neietilpst Gaujas Nacionālajā parkā, jo parka robeža atrodas uz gravas kants. Siguldas novada pašvaldība informē, ka būvdarbi notiek saskaņā ar spēkā esošu būvatļauju.

Papildus tam teritorijas plānojuma grozījumu 1. redakcijā paredzēts, ka minētā zona joprojām ir savrupmāju apbūves teritorija (DzS3), kas paredzēta, lai nodrošinātu mājokļa funkciju savrupam dzīvesveidam, paredzot atbilstošu infrastruktūru, un kuras galvenais izmantošanas veids ir savrupmāju un vasarnīcu apbūve.

Vieta, kur šobrīd notiek apbūve, neatrodas Paradīzes kalna teritorijā, kas gan visa ir Gaujas Nacionālā parka teritorija. Teritorijā starp Kraukļalas ielu, Rūsiņa ielu (arī pagaidām neizbūvēto tās daļu) un Miera ielu, kā arī valstij piederošo Gaujas Nacionālā parka teritoriju atrodas septiņi apbūvei domāti zemesgabali. Divi no tiem atrodas pie Miera ielas, trīs – pie Kraukļalas ielas, divi – pie Rūsiņa ielas. Visi minētie apbūves gabali ir privātīpašumi. Divi no tiem ir jau apbūvēti, pārējos būvniecība ir iespējama normatīvos noteiktajā kārtībā.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.