Menu
 

Rīgas plānošanas reģions izstrādājis rīcības plānu Rīgas metropoles areāla attīstībai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - Rīgas plānošanas reģions Ilustrācija - Rīgas plānošanas reģions

Rīgas plānošanas reģions noslēdzis darbu pie rīcības plāna izstrādes Rīgas metropoles areāla attīstībai, kas pēc iedzīvotāju skaita ir lielāko Baltijas jūras reģiona metropoļu vidū. Šis ir būtisks plānošanas dokuments, kas ieliek pamatus metropoles areāla attīstībai jau valsts līmenī.

Jāatgādina, ka Rīgas metropoles areāla iekšējā telpa aptver Rīgu un Pierīgu un stiepjas līdz Ogrei un Engures, Ozolnieku, Inčukalna un Saulkrastu novadiem. Savukārt ārējās telpas robežas aizsniedzas gandrīz līdz pat Igaunijas robežai valsts ziemeļos – Salacgrīvas novadam, austrumos līdz Siguldas un Līgatnes novadiem, kā arī Lielvārdes un Ķeguma novadiem, dienvidos līdz pat Jelgavas un Bauskas novadiem, bet rietumos – līdz pat Tukuma novadam. Eksperti secinājuši, ka metropoles tiešās funkcionālās ietekmes areāls ir pat daudz plašāks.

Rīgas metropoles areāla iekšējās telpas aptvērums veido teritoriju ap Rīgu 50 km rādiusā, kurai raksturīga ekonomisko un sociālo aktivitāšu koncentrācija Rīgā, iedzīvotāju skaita pieaugums, zems bezdarba līmenis, salīdzinoši augsts iedzīvotāju ieņēmumu līmenis ar tendenci pieaugt, izglītības un zinātnes koncentrācija.

Rīgas metropoles areāla ārējā telpa veido teritoriju līdz pat 75 km attālumā ap Rīgu, kurā jau iezīmējas nedaudz negatīvas iedzīvotāju skaita izmaiņas, ierobežota pakalpojumu pieejamība un kvalitāte, bet pieaug reģiona nozīmes centru loma un samazinās Rīgas loma.

Plānu var redzēt šeit.

Rīgas plānošanas reģiona administrācijas vadītājs Edgars Rantiņš norāda, ka Rīgas metropoles areāls ir spēcīgs un pats galvenais ekonomikas un sociālo norišu dzinējspēks Latvijas mērogā, bet tā lielāka potenciāla attīstībai stratēģiski risināmie jautājumi ir saistīti ar Rīgas metropoles starptautiskās konkurētspējas veicināšanu:

“Ir svarīgi pozicionēt Rīgas metropoles areālu kā vienotu reģionu, kurā dzīvo vairāk kā 1 miljons iedzīvotāju un kas ir spējīgs veidot vienotu tūrisma un investīciju stratēģiju ar mērķi piesaistīt starptautiskus uzņēmumus un darba spēku metropoles areālā, tādējādi veicinot metropoles un visas Latvijas ekonomikas straujāku izaugsmi.”

Rīgas plānošanas reģiona Telpiskās plānošanas nodaļas vadītājs Rūdolfs Cimdiņš: “Šis plāns parāda patiesās funkcionālās metropoles areāla robežas un reģiona potenciālu Latvijas un starptautiskā mērogā. Tas ir vienots areāls ar ciešu mobilitātes magnētu – Rīga un Pierīga. Tā galvenie raksturojošie rādītāji ir iedzīvotāju koncentrācija, demogrāfiskā un ekonomiskā situācija, transporta un apdzīvojuma infrastruktūra, kas liecina par metropoles telpisko aptvērumu. Metropoles areāla tuvumā, galvenokārt nozīmīgāko transporta koridoru virzienā, atrodas teritorijas, kas funkcionāli ir tieši saistītas ar Rīgas metropoli un veido lokveida teritoriju, ietverot arī galvaspilsētai tuvākās teritorijas citos reģionos.”

Rīgas metropoles areāla rīcības plāns apstiprināts Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomē.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.