Menu
 

LPS un VARAM ikgadējās sarunās vienojas par turpmāko sadarbību

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - VARAM Foto - VARAM

Trešdien notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) gadskārtējās sarunas, kuru laikā pārrunāja aktuālos jautājumus un vienojās par turpmāko sadarbību. Sarunas vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis un vides aizsardzības un  reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!).

LPS informēja, ka sarunu laikā puses kopīgi izvērtēja iepriekš panākto vienošanos virzību tādos jautājumos kā atkritumu apsaimniekošana, jūras piekrastes joslas un iekšzemes publisko ūdeņu pārvaldība, un digitālās transformācijas attīstība.

Ministrija atzinīgi novērtējusi VARAM un LPS gadskārtējās sarunas, kas ļauj “koncentrēti un konstruktīvi pārrunāt gada laikā paveikto, kā arī vienoties par turpmāk veicamajiem darbiem un nepieciešamajiem uzlabojumiem ministrijas pārraudzībā esošajās jomās – vides aizsardzība, reģionālā attīstība un digitālā transformācija”.

Savukārt viens no būtiskiem sarunu jautājumiem bija diskusija par reģionālo attīstību un plānošanu, ņemot vērā administratīvi teritoriālo reformu un gaidāmo administratīvo reģionu izveidi. LPS uzsver, ka nepieciešami konkrētie soļi šo jautājumu risināšanā, kā tiks veidots likums, kāds būs finansējums administratīvajiem reģioniem un to funkcijas.

Ministrija skaidro, ka notiks aktīva diskusija par valsts un pašvaldību funkcijām, kuru izpildi varētu nodrošināt reģioni. Šobrīd ir saņemti nozaru ministriju priekšlikumi par reģioniem nododamo funkciju un uzdevumu apjomu. Rudenī turpināsies darbs, lai vienotos par kopīgo funkciju klāstu un sagatavotu priekšlikumus administratīvo reģionu izveidei. Diskusijās aktīvi tiks iesaistītas arī pašvaldības, vienlaikus ministrija vēlas savlaicīgi sagatavoties Eiropas Savienības fondu apguvei 2021.–2027. gadā.

Tāpat puses pārrunāja jautājumus par novadu attīstības centru atbalsta iespējām un nomales efekta samazināšanas pasākumiem pēc administratīvi teritoriālās reformas, tai skaitā datu bāzes veidošanu par sociālekonomisko situāciju un tās pārmaiņām novadu teritoriālajās vienībās.

Puses bija vienisprātis, ka nepieciešams analizēt un veidot statistiku par teritoriju attīstību un iespējamiem šķēršļiem līdzsvarotai izaugsmei. LPS uzsver, ka ir nepieciešama valsts programma attīstības centru atbalstam, paredzot finansēšanas avotus un kritērijus lielo pilsētu un novadu attīstības centru infrastruktūras attīstībai, kā arī produktīvas uzņēmējdarbības piesaistīšanai.

VARAM akcentējusi, ka teritoriālā nevienlīdzība ir jebkuras valsts problēma. Taču iedzīvotājiem svarīgi ir tas, ka pašvaldība sniedz kvalitatīvus pakalpojumus visā tās teritorijā. Pašvaldību ekonomiskās atšķirības ir nozīmīgas, tāpēc ir svarīgi īstenot atbalsta programmas, īpaši uzņēmējdarbības attīstībai, kas būtiski sekmētu iedzīvotāju labklājības celšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.