Menu
 

Rosinās noteikt vienotus nosacījumus pašvaldībām mājokļa pabalsta aprēķinam

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Labklājības ministre (LM) rosinās noteikt vienotus nosacījumus pašvaldībām mājokļa pabalsta aprēķinam, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja labklājības ministres Ramona Petraviča (KPV LV).

Šo piedāvājumu viņa prezentējusi koalīcijas partneriem un tas paredz, ka neatkarīgi no tā, kur cilvēks dzīvo, šis aprēķins ir vienots un pabalstam ir jāsedz visi izdevumi, kas saistīti ar mājokli, proti īri, ūdeni, elektrību, atkritumu apsaimniekošanu, gāzi un kurināmo, ko iedzīvotāji izmanto.

Kā pastāstīja Petraviča, tādējādi tiks pilnveidota sociālās drošības sistēma un ņemts vērā Satversmes tiesas (ST) spriedumā minētais aizrādījums, ka pašvaldībās pašlaik šajā jautājumā ir atšķirīga pieeja.

Šīs izmaiņas pašvaldībām izmaksātu papildu 15 miljonus eiro, aplēsusi LM.

Petrāviča arī norādīja uz jau iepriekš pausto, ka paredzēts noteikt garantēto minimālo ienākumu (GMI) 20% apmērā no ienākumu mediānas, kas būtu 109 eiro un kas no pašvaldībām prasīs astoņu miljonu eiro izdevumus.

Paredzēts arī valsts sociālās nodrošinājuma pabalstu noteikt 109 eiro, norādīja Petraviča.

Jau ziņots, ka kopumā ir bijuši trīs ST spriedumi, kuros pēc tiesībsarga pieteikuma par Satversmei neatbilstošu atzīsta kāda sociālā nodrošinājuma norma. ST iepriekš par neatbilstošu Satversmei atzina gan GMI līmeni regulējošo normu, gan sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru nenodarbinātām personām ar invaliditāti un senioriem. Visnesenākajā gadījumā ST par Satversmei neatbilstošu atzina vidējo ienākumu līmeni, kādu nepārsniedzot persona vai ģimene atzīstama par trūcīgu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.