Menu
 

Koalīcija sākusi diskusiju par pašvaldību vēlēšanu pārcelšanu, taču liela atbalsta tam pagaidām nav

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valdošās partijas sākušas diskusiju par jūnijā gaidāmo pašvaldību vēlēšanu pārcelšanu, taču pagaidām liela atbalsta šādai iespējai koalīcijā nav.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka šodien sadarbības sanāksmē bijusi "tikai idejiska diskusija" un nekādi lēmumi nav pieņemti, turklāt partneru vairākums vēlēšanu datuma pārlikšanu īsti neatbalstot, īpaši, ņemot vērā apstākli, ka vēlēšanās jāievēlē jauno pašvaldību vadība.

"Tagad jautājums ir tikai idejisks, raugoties, kādi ir Covid-19 apstākļi," sacīja politiķis.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) uzsvēra, ka viņa pārstāvētā partija ieceri pārcelt vēlēšanu datumu neatbalstīs.

Saeimas deputāts, Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars akcentēja, ka uz šādu iespēju raugās skeptiski, piebilstot, ka Latvijas situācija nav unikāla un citās valstīs vēlēšanas tiek rīkotas arī Covid-19 apstākļos, šādā gadījumā domājot par stingriem ierobežojumiem.

"Tagad ir grūti prognozēt, kā Covid-19 situācija attīstīsies nākotnē, taču tā būtu negodīga priekšrocība tiem, kas piedalīsies vēlēšanās un ies vēlēt. Zinām, ka jau ir sākta gatavošanās vēlēšanām, partijas tērēs līdzekļus," sacīja Dzintars, uzsverot, ka jautājumam par vēlēšanu datumu jābūt izlemtam iespējami drīz.

Viņš arī akcentēja, ka administratīvi teritoriālā reforma tāpat ir viens no argumentiem, kāpēc nepārskatīt vēlēšanu datumu. "Noteikumu maiņa pirms sacensībām nedod vienādus apstākļus," teica politiķis.

Veselības ministrs, "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts pauda, ka lēmums šajā jautājumā atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas, kas gan pašlaik uz vēlēšanu laiku nav prognozējama. Tāpēc lēmums šajā jautājumā pašlaik būtu pāragrs un šī situācija būs jāvērtē, nākot tuvāk vēlēšanām, skaidroja politiķis.

Veselības ministrs pauda cerību, ka visi iesaistītie darīs "visu iespējamo", lai Covid-19 izplatība būtiski mazinātos un epidemioloģiskā situācija būtiski uzlabotos. Koalīcijas partneru viedokļi, kā šajā jautājumā rīkoties, būtiski atšķiras, norādīja Pavļuts.

Pavļuts norādīja, ka pērn augusta beigās notikušo Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu laikā epidemioloģiskā situācija bija nesalīdzināmi labāka, savukārt pašlaik tā ir dramatiska. Politiķis pauda, ka tiek cerēts, ka vasarā situācija būs uzlabojusies. Speciālisti noformulēs vēlēšanu epidemioloģiskās drošības prasības, tāpat arī ir vairāki mēneši, lai pie tām strādātu, norādīja ministrs.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo pauda, ka vēlēšanu atlikšana pašlaik nav dienaskārtībā. Viņš norādīja, ka ir svarīgi saprast, kā noorganizēt priekšvēlēšanu kampaņu, lai kandidātiem, kuri nav publiski pazīstami vai strādājuši pašvaldībā vai kādā redzamā iestādē, būtu atbilstošas iespējas uzrunāt vēlētājus.

Pēc koalīcijas sanāksmes runājot par citu jautājumu - iedzīvotāju iesaisti pašvaldību darbā - Pavļuts norādīja, ka vēl būs jāvienojas par galējo kompromisu. Svarīgi esot rast risinājumu, kā varētu tapt iedzīvotāju valdes, kurām būtu būtiska loma iedzīvotāju līdzdalības nodrošināšanai pēc pašvaldību vēlēšanām. Attiecīgais jautājums ir skarts arī topošajā jaunajā pašvaldību likumā, piebilda politiķis.

Pašvaldību vēlēšanas, kas notiks visā Latvijā, izņemot Rīgu, paredzētas jūnija pirmajā sestdienā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.