Menu
 

VARAM prasa apturēt zemes gabala atsavināšanu Garkalnes novadā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasījusi Garkalnes novada pašvaldībai sniegt paskaidrojumus par tās rīcību saistībā ar nekustamā īpašuma, zemes, atsavināšanu Berģos (Rīgas – Siguldas šoseja 8) un apturēt šā lēmuma izpildi. Ministrijas ieskatā īpašums tiek pārdots, iespējams, apejot vispārējo likumā noteikto publisku personu mantas atsavināšanas kārtību.

Šis zemes gabals ar platību 1,27 hektāri pieder pašvaldībai un tas bija nodots komersantam, piešķirot tam apbūves tiesības,  taču dome šī gada 27.aprīlī nolēmusi izbeigt līgumu par apbūves tiesībām ar komersantu un īpašumu tam pārdot par  novērtējuma summu 78 700 eiro, nerīkojot izsoli.

Komersants domei ierosinājis šo zemes gabalu nopirkt, kā pamatojumu minot, ka uz tā atrodas tā īpašumā esoša konteinertipa ēka – jaunbūve. Ministrija, iepazīstoties ar būves informāciju un īpašuma tirgus vērtības aprēķinu, secinājusi, ka uz īpašuma atrodas  monolītā dzelzbetona plātne nepilnu 12 kvadrātmetru platībā, kas ierakstīta zemesgrāmatā pamatojoties uz apbūves, nevis īpašuma tiesībām.

Ministrija vērš uzmanību, ka īpašums tiek pārdots, iespējams, apejot vispārējo likumā noteikto publisku personu mantas atsavināšanas kārtību, proti, izsoli, un prasa pašvaldībai apturēt lēmuma izpildi un līdz 2021. gada 14. maijam iesniegt VARAM 2018. gada 11. jūnija līgumu par apbūves tiesību nodibināšanu sabiedrībai, kā arī citus dokumentus, kas saistīti ar īpašuma atsavināšanu, ka arī paskaidrot, kāpēc īpašuma atsavināšana notikusi bez izsoles. Tāpat ministrija prasa paskaidrot steigu, ar kādu tiek mēģināts šo īpašumu atsavināt.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteikto, pašvaldība, kuru administratīvi teritoriālās reformas ietvaros apvieno, var iznomāt savu nekustamo īpašumu, kā arī atsavināt savu kustamo un nekustamo mantu, kuras pārdošanas vērtība pārsniedz 50 000 eiro vai 0,1 procentu no pašvaldības pamatlīdzekļu vērtības, tikai pēc tam, kad saņemts pozitīvs apvienojamo pašvaldību finanšu komisijas lēmums, norāda VARAM.

Ministrija arī nosūtījusi informāciju Ropažu novada pašvaldības priekšsēdētājam un Stopiņu novada pašvaldības priekšsēdētājai, lūdzot atlikt lemšanu par zemes atsavināšanu.

VARAM atgādina, ka publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma mērķis ir panākt, lai publiskas personas finanšu līdzekļi un manta tiktu izmantota likumīgi un atbilstoši iedzīvotāju interesēm, novēršot to izšķērdēšanu un nelietderīgu izmantošanu. Izšķērdēšanas novēršanas likums publiskai personai uzliek pienākumu lietderīgi rīkoties ar finanšu līdzekļiem un mantu, kas atsavināma un nododama īpašumā vai lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka minētais zemes gabals atrodas blakus lielveikalam "Depo", noskaidrojusi aģentūra LETA. Domē skaidro, ka lēmums par atsavināšanu pieņemts, "domājot par atbalstu uzņēmējiem un jaunām darba vietām novada iedzīvotājiem". 

Īpašumu pašvaldība plāno pārdot SIA "Skai Property", jo pašlaik rit lielveikala "Sky" projektēšanas darbi Siguldas šosejā 8. Būvprojekts minimālajā sastāvā ir pabeigts un saskaņots, noris projekta nosacījumu izpilde. Plānots, ka pilnībā tehniskais projekts tiks pabeigts 2021.gada augustā. Kopējās projektēšanas izmaksas ir 195 000 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.