Menu
 

Pēc KNAB viesošanās pašvaldībā Ķekavas opozīcija prasa sasaukt domes ārkārtas sēdi

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vizītes pašvaldībā Ķekavas novada domes opozīcija, lūdz domes priekšsēdētāju Viktoriju Bairi (JV) sasaukt domes ārkārtas sēdi.

Pēc opozīcijas rīcībā esošās informācijas, KNAB viesojās pie Ķekavas novada domes priekšsēdētājas Baires, kā arī vēlējās runāt ar kādu amatpersonu, kura ir atbildīga par būvniecības jautājumiem.

"Ir aizdomas, ka KNAB interesi raisījuši būvniecības, attīstības vai labiekārtošanas projekti, kuri, iespējams, realizēti nesaimnieciski un pretēji labas pārvaldības normām. Mēs varam tikai minēt. Bet, manuprāt, mūsu novadā visi iepirkumi ir, maigi sakot, uzmanību piesaistoši, piemēram, pagājušajā nedēļā lēmām par Pļavniekkalna skolas moduļu piebūves projekta attīstību un kļuva skaidrs, ka atkal jau konkursā piedalījies tikai viens pretendents un tas pats arī ir uzvarējis," teikts opozīcijas deputātes Agneses Geduševas (LRA) paziņojumā.

Opozīcija apgalvo, ka līdzīga situācija bijusi vērojama četros lielos iepirkumos Ķekavas novadā, kuru rezultātā SIA "Belss" būvēja skolas piebūvi Ķekavas vidusskolai, SIA "Belss" ar apakšuzņēmēju "BM-Projekts" būvēs skolas piebūvi Baložu vidusskolai, "BM-Projekts" ar apakšuzņēmēju SIA "Belss" projektēs bērnudārzu Baložos, un tagad Pļavniekkalnā skolas piebūvi caur citu firmu atkal būvēšot SIA "Belss".

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Belss" pieder Tālim Ziediņam. 2020.gadā uzņēmums strādājis ar 16,4 miljonu eiro apgrozījumu un 1,7 miljonu eiro peļņu. Kopš 2018.gada uzņēmums apgrozījumu un peļņu ir vairāk nekā dubultojis.

"Zīmīgi, ka mūsu pašvaldībā nesen darba tiesiskās attiecības pārtrauca darbinieks, kurš guvis plašu atpazīstamību ar obligātā iepirkuma komponentes nelikumībām - uzņēmuma "Energo Fortis" vadītājs Andris Volanskis. Viņš darbu pašvaldībā uzsāka kā Baires padomnieks, pēcāk strādāja īpaši izveidotā Īpašumu pārvaldes vadītāja vietnieka amatā. Bijis gan izpilddirektora pienākumu izpildītājs, gan iepirkumu komisijas loceklis," kritikā piebalsojis deputāts Juris Žilko ("Izaugsme").

Viņš gan atzīst, ka faktu, kas pierāda Volanska saistību ar KNAB izmeklēto lietu, viņam nav. Žilko uzsvēris, ka deputātiem esot jābūt informētiem par notikuma būtību, tādēļ rosināts sasaukt domes ārkārtas sēdi.

KNAB kriminālprocesā pārbaudīs aizdomas par iespējamu dienesta jeb dokumentu viltošanu Ķekavas novada pašvaldībā.

KNAB 23.aprīlī sācis kriminālprocesu, aizdomām par pārkāpumu pēc Krimināllikuma 327.panta "par dienesta viltojumu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās". Šajā lietā ceturtdien KNAB veica kriminālprocesuālās darbības Ķekavas novada pašvaldībā, informēja KNAB.

Minētais pants paredz atbildību par dokumenta viltošanu vai par viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu. Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Lai neietekmētu pirmstiesas izmeklēšanu, KNAB plašāku informāciju par kriminālprocesu un ar to saistītām detaļām, tostarp iesaistītajām personām, patlaban nesniedz.

Saistībā ar šo lietu neviena persona nav aizturēta, un kriminālprocesā pagaidām nav personu, kam būtu tiesības uz aizstāvību.

KNAB darbinieki šodien bija ieradušies pie Ķekavas novada domes priekšsēdētājas Viktorijas Baires (JV), taču politiķe uzsver, ka tas noticis tāpēc, ka viņa ir domes priekšsēdētāja un var sniegt visplašāko informāciju par norisēm pašvaldībā.

Baire sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra, ka nav tiesīga sniegt nekādu informāciju par KNAB darbībām, tostarp par to, vai ir izņemti kādi dokumenti vai citi materiāli. Viņa atzīmēja, ka dome ir sniegusi KNAB visu tā lūgto informāciju.

Domē izskanējis, ka saistībā ar KNAB vizīti esot meklēts pašvaldības ēku un elektrotīklu būvinženieris Jānis Vītoliņš, līdz ar to lieta var būt saistīta ar daudziem pašvaldības īstenotajiem projektiem, stāstīja Geduševa.

Sazvanīts Vītoliņš aģentūrai LETA teica, ka neko nedrīkst teikt, visa informācija jāprasa KNAB un pārtrauca sarunu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.