Menu
 

CVK priekšsēdētāja: Jāuzklausa eksperti, kā mazināt balsstiesīgo apātiju

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Jāuzklausa sociologi un politologi, lai noskaidrotu, kā mazināt to balsstiesīgo apātiju un nevēlēšanos iedziļināties, kuri nepiedalījās pašvaldību vēlēšanās, šodien preses konferencē pēc vēlēšanu noslēguma pauda Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Zemā vēlētāju aktivitāte ir satraucoša, un ir jāuzklausa sociologi un politologi par tās iemesliem, pauda Bērziņa.

Viņa norādīja, ka viens no iemesliem ir cilvēku neticība, ka ar savu balsi var mainīt situāciju. Vaicāta par iespēju CVK pašai nodrošināt reklāmu par to, kurā datumā notiks vēlēšanas, Bērziņa skaidroja, ka to parasti dara kandidātu sarakstu pārstāvji.

CVK vadītāja norādīja, ka pašvaldību vēlēšanu diena kopumā pagāja mierīgi un oficiālas sūdzības par pārkāpumiem, kas ietekmētu vēlēšanu rezultātu, nav saņemtas.

Reizē iespējami nopietns procedūras pārkāpums konstatēts Jelgavas 203.iecirknī, kad vēlētāja pamanīja nelielu skaitu neapzīmogotu aplokšņu, norādīja CVK vadītāja. To, cik liels bijis šīs kļūdas apmērs, redzēs pēc biļetenu kastu atvēršanas.

Šodien novērota arī situācija, kad pases svītru koda skenēšanā nolasās citu vēlētāju dati, piemēram, kāda matiņa vai raiba fona dēļ. Šādos cilvēku sistēmā pārbauda pēc personas koda, norādīja Bērziņa.

Vēlēšanu rezultāti ir jāapstiprina vēlēšanu komisijām un novados tas jādara ne vēlāk kā trīs dienu laikā un valsts pilsētās ne vēlāk kā septiņu dienu laikā pēc vēlēšanām.

Bērziņa arī pavēstīja, ka 11 pašvaldībās, kur pa pastu bija saņemta viena līdz divas balsis, tās tiek skaitītas atsevišķi, lai nodrošinātu pasta balsojuma konfidencialitāti. Līdz ar to šī šie balsojumi statistikā parādīsies vēlāk.

CVK priekšsēdētāja atzina, ka vēlētāji ir novērtējuši iespēju balsot automašīnās divās pašvaldībās, kur tas bija iespējams. Taču parastos apstākļos, kad nebūtu risks saslimt ar Covid-19 vīrusa izraisītu slimību, šāda iespēja nebūtu īpaši nepieciešama, piebilda Bērziņa.

Viņa arī informēja, ka elektroniskā reģistra sistēma izmantoja 25% no pieejamās kapacitātes, līdz ar to šo sistēmu varētu izmantot arī Saeimas vēlēšanās pie apmēram dubulta slodzes. CVK kopā ar Saeimas deputātiem strādā pie nepieciešamajiem likumu grozījumiem šajā jautājumā.

Kā ziņots, šodien notikušajās pašvaldību vēlēšanās, ņemot vērā arī tos iedzīvotājus, kuri nobalsoja iepriekšējā balsošanā, nobalsojuši kopumā 328 697 iedzīvotāji jeb 34,09% balsstiesīgo, liecina CVK apkopotie dati.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.