Menu
 

ST: Carnikavas un Babītes novadu pievienošana attiecīgi Ādažiem un Mārupei atbilst Satversmei (papildināta)

  • Autors:  Apriņķis.lv/LETA
Karte - VARAM Karte - VARAM

Satversmes tiesa pieņēmusi spriedumu lietā par administratīvi teritoriālās reformas atbilstību Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai pēc vairāku novadu domju pieteikumiem. Konstatēts, ka attiecībā uz Carnikavas un Babītes novadiem administratīvi teritoriālā reforma atbilst Satversmei.

Kā zināms, reformas rezultātā līdzšinējais Carnikavas novads tiek pievienots Ādažu novadam, bet Babītes novads – Mārupes novadam.

Satversmes tiesa secināja, ka līdzšinējais Carnikavas novads iedzīvotāju skaita ziņā neatbilst reformas pamatā esošajam kritērijam par minimālo iedzīvotāju skaitu Pierīgas novadā. Savukārt jaunais Ādažu novads atbilst reformas pamatā esošajiem kritērijiem. Turklāt jaunais Ādažu novads ir ģeogrāfiski vienots un tajā kopā ar līdzšinējā Carnikavas novada iedzīvotājiem būs vairāk nekā 15 000 iedzīvotāju. Tādējādi, lemjot par līdzšinējā Carnikavas novada iekļaušanu Ādažu novadā, likumdevējs ir ievērojis reformas mērķi un kritērijus.

ST secināja to, ka Babītes novada iedzīvotāju skaits neatbilst reformas pamatā esošajam kritērijam par iedzīvotāju skaitu Pierīgas novados. Savukārt jaunais Mārupes novads, kurā reformas ietvaros iekļauts līdzšinējais Babītes novads, atbilst reformas pamatā esošajiem kritērijiem. Tādējādi, lemjot par līdzšinējā Babītes novada iekļaušanu Mārupes novadā, likumdevējs ir ievērojis reformas mērķi un kritērijus.

Satversmes tiesa arī lēmusi Ilūkstes novada pievienošana Augšdaugavas novadam un Ozolnieku novada pievienošana Jelgavas novadam neatbilst Satversmei. Lai nodrošinātu “tiesisko stabilitāti, skaidrību un mieru”, ir nepieciešams un pieļaujams tas, ka Satversmei neatbilstošās normas noteiktu laiku paliek spēkā un Saeimai tiek dota iespēja noteikt jaunu, Satversmei atbilstošu administratīvi teritoriālo iedalījumu attiecībā uz Ilūkstes novadu un Ozolnieku novadu. Tāpēc Administratīvo teritoriju likuma pielikuma apakšpunkti, kas saistīti ar šiem abiem novadiem, atzīstami par spēkā neesošu no 2022. gada 1. janvāra.

Savukārt attiecībā uz Jaunjelgavas, Rugāju, Iecavas, Rundāles, Auces, Salas, Salacgrīvas, Alojas, Kandavas un Mazsalacas novadiem administratīvi teritoriālā reforma atbilst Satversmei.

Kā zināms, iepriekš Satversmes tiesa atzina, ka Satversmei neatbilst Administratīvo teritoriju un apdzīvoto likumā noteiktā Skultes pagasta iekļaušana Saulkrastu novadā, bet maija beigās par neatbilstošu Satversmei atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam.

(papildināta 3un 4.rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.