Menu
 

Foto: Vasaras saulgriežu laiks Siguldā

  • Autors:  Kristīne Ķepale, kultūras centra “Siguldas devons” sabiedrisko attiecību speciāliste
Foto – Ginta Zīverte, Edgars Semanis Foto – Ginta Zīverte, Edgars Semanis

Vasaras saulgrieži ir īpašs laiks, kad piedzīvojam gada garāko dienu un īsāko nakti. Tradicionāli latviešiem ierasts Jāņus svinēt ar kopīgiem ugunskuriem un līgošanu, bet šogad lieli pasākumi valstī noteikto ierobežojumu dēļ, tostarp ierastās kopīgās Jāņu svinības, Siguldā nenotiks.

Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā Koprades laboratorijās radīta svētku noskaņa – pļavu ziedu košums savīts vainagos, ikviens apmeklētājs var izvēlēties sev piemērotāko līgotni.  Ar folkloristes Indras Čeksteres palīdzību vaļā vērts latviskās dzīvesziņas pūrs. 

Arī mūsdienās Jāņu svinēšana bez jāņuzālēm nav iedomājama, jo tām visos laikos ir ne vien praktiska nozīme, bet arī dziednieciskas un pat maģiskas spējas. Izzinošajā ekspozīcijā var iepazīt būtiskāko, ar jāņuzālēm saistīto – kādus augus vākt, ko pīt vainagā un pat vairākas vainagu pīšanas metodes.

Ja svētku laikā sanāk viesoties Siguldā, aicinām apmeklēt arī Koprades laboratorijas un notvert svētku iedvesmu pilsētā! Koprades laboratorijas saulgriežos rotājas un aicina baudīt noskaņu arī pilsētvidē, Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.