Menu
 

Siguldā šovasar sāks veidot zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas laukumu

  • Autors:  LETA
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs Attēlam ir ilustratīva nozīme. Foto - arhīvs

Attīstot Siguldas novada atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, kā arī domājot par videi un sabiedrībai draudzīgu risinājumu, pašvaldība šovasar sāks zaļo atkritumu kompostēšanas laukuma izveidi Siguldas pagasta "Kreiļos", informēja Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītāja Sindija Brikmane.

Tajā iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas nodot bioloģiskos atkritumus - lapas, zarus, nopļauto zāli, augus, bojātus augļus - tādējādi mazinot zaļo un dārza atkritumu dedzināšanu, kas pavasarī un rudenī nereti piesārņo pilsētu un vidi ar kaitīgiem dūmiem. Dabīgā, videi nekaitīgā veidā iegūtais komposta materiāls tiks izmantots novada apzaļumošanas darbos - parkos, skvēros, puķudobēs.

Kā stāstīja Brikmane, patlaban ir beidzies iepirkums par kompostēšanas laukuma būvniecību un tuvākajā laikā tiks noslēgts līgums ar iepirkuma konkursa uzvarētāju SIA "Vianova", un sākta laukuma būve.

Plānoto darbu laikā paredzēta asfaltēta laukuma izveide pushektāra platībā, ko norobežos žogs un apstādījumu josla, elektroapgādes un apgaismojuma tīkla izveide, kā arī lietus un ūdens kanalizācijas izveide.

Zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas laukuma izveide tiek veikta projektā "Zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas laukuma izveide Siguldas novadā". Kopējās projekta izmaksas ir 615 538 eiro. Kohēzijas fonda finansējums ir 107 625 eiro, pašvaldības finansējums ir 507 913 eiro.

Brikmane atgādināja, ka iecere par zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas laukuma izveidi attīstīta un virzīta vairāku gadu garumā. Jau 2017.gadā Siguldas novada pašvaldība aicināja iedzīvotājus paust viedokli par zaļo atkritumu laukuma izveidi. 2018.gadā organizēja publisko apspriešanu.

Ņemot vērā būvniecības apjomīgās izmaksas, kā arī liegumam pašvaldībām kreditēties no Valsts kases, pašvaldībai nebija iespēju par saviem līdzekļiem atkritumu laukumu izbūvēt. Līdz šim zaļos atkritumus iedzīvotāji vai nu glabā pie privātmājām izveidotās komposta kaudzēs, vai izmanto iespēju divas reizes gadā zaļos atkritumus bez maksas nodot Siguldas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā "Jumis", piebilda Brikmane.

Kompostēšanas tehnoloģija ir videi piemērotākā un arī ilgtspējīgākā zaļo un dārza atkritumu apsaimniekošanas metode. Kompostēšanas laukumi ir videi droši, to apkārtnē nav jūtamas nepatīkamas smakas un tie nerada neērtības apkaimes iedzīvotājiem.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija SIA "Vianova" apgrozījums pērn bija 10 949 392 eiro, peļņa - 1 465 143 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.