Menu
 

Nebars sola atkal tiesāties, ja Salaspils dome neievēros deputātu vienlīdzīgas tiesības līdzdarboties komiteju darbā

  • Autors:  LETA
Foto no arhīva Foto no arhīva

Salaspils novada domes deputāts Jānis Nebars (NA/RA/LZS) sola atkal tiesāties, ja Salaspils dome neievēros deputātu vienlīdzīgas tiesības līdzdarboties komiteju darbā.

Deputāts aģentūrai LETA pavēstīja, ka jaunievēlētā dome, kuru turpina vadīt "Jaunās vienotības" pārstāvis Raimonds Čudars, atkal neievēro proporcionalitātes principu komiteju sastāvu noteikšanā.

Nebars informēja, ka piedāvājis izmaiņas domes lēmumprojektā, lai šis princips tiktu ievērots, taču viņa piedāvājums ticis noraidīts, turklāt domes deputātiem nav ticis ļauts pašiem izvēlēties, kurās komitejās viņi vēlas darboties. Tika sagatavots lēmumprojekts, kurā bez jelkādām konsultācijām deputāti sarindoti pa komitejām, norādīja Nebars. Deputāts atklāja, ka viņš ievēlēts Sociālās aizsardzības, veselības aprūpes un dzīvokļu saimniecības komitejā, lai gan vēlējies darboties Finanšu komitejā.

Kā piemēru tam, ka jaunajā domes sasaukumā netiek ievērots proporcionalitātes princips, Nebars minēja to, ka Latvijas Zaļajai partijai ir piecas vietas domes komitejās, bet viņa pārstāvētajam Nacionālās apvienības, Latvijas Reģionu Apvienības, Latvijas Zemnieku savienības apvienotajam sarakstam - četras, lai gan vēlēšanu rezultāti labāki esot tieši šim sarakstam. Savukārt "Jaunās Vienotības" astoņiem deputātiem esot pat 17 vietas domes komitejās.

Nebars informēja, ka ir iesniedzis priekšlikumus domes sēdei par izmaiņām komiteju sastāvā. Viņš cer, ka domes sēdē šie priekšlikumi tiks atbalstīti. Taču, ja tas nenotiks, viņš atkal vērsīsies tiesā.

Kā ziņots, Augstākā tiesa (AT) atstājusi negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru pilnībā apmierināts Salaspils novada domes deputāta Nebara pieteikums par pienākuma uzlikšanu Salaspils novada domei izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, nodrošinot deputātu vienlīdzīgas tiesības līdzdarboties Salaspils novada domes pastāvīgo komiteju darbā, aģentūru LETA informēja tiesā.

AT vērtējumā apgabaltiesa ir detalizēti analizējusi izskatāmās lietas faktiskos apstākļus - deputātu kopējo skaitu, viņu piederību konkrētām politiskām organizācijām, komiteju skaitu, komitejās esošo deputātu skaitu un aktuālo sadalījumu. Ņemot vērā visus būtiskos apstākļus, apgabaltiesa secināja, ka komiteju sastāvu noteikšanā proporcionalitātes princips nav ievērots.

Tiesa atzina, ka domes lēmumi neatbilst proporcionalitātes principam, un uzlika pienākumu Salaspils novada domei viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, ievērojot spriedumā ietvertos apsvērumus par deputātu vienlīdzīgu tiesību nodrošināšanu. Vienlaikus norādīts uz to, ka šobrīd tiesas sprieduma rezolutīvā daļa vairs nav izpildāma, jo nupat notikušas jaunas pašvaldību vēlēšanas. Aktuālās tiesību normas gan nav mainījušās, tāpēc, veidojot komiteju sastāvus, ir pamats tās piemērot tādā veidā, kā atzinusi Satversmes tiesa (ST) un šajā lietā administratīvā tiesa.

Savukārt Salaspils domē aģentūrai LETA paskaidroja, ka pašlaik tiesas sprieduma rezolutīvā daļa vairs nav izpildāma, tā kā ir notikušas jaunas pašvaldību vēlēšanas. Salaspils domei neesot citu komentāru, kā tikai tas, ko tā minējusi kasācijas sūdzībā.

Tajā pašvaldība pauda, ka tās ieskatā Administratīvās apgabaltiesas 2020.gada 15.maija spriedums ir nepamatots un atceļams. Salaspils dome uzskata, ka ir pārkāptas materiālās tiesību normas un tiesa nepareizi interpretējusi proporcionalitātes principu kā vispārēju tiesību normu un kopsakarā ar nepareizu materiālo tiesību normu interpretāciju, nonākusi pie nepareizas lietas izspriešanas.

Pēc 2017.gada pašvaldību vēlēšanām Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) tika saņemtas vairākas sūdzības par proporcionalitātes principa neievērošanu pašvaldībās, veidojot jaunas pašvaldību domes komitejas. Pēc saņemto sūdzību izvērtēšanas VARAM konkrētās pašvaldības aicināja novērst pārkāpumus un ievērot likumā "Par pašvaldībām" noteikto. Lielākā daļa pašvaldību veica nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu proporcionalitātes principa ievērošanu domes komitejās.

Salaspils novada dome izvēlējās vērsties ST, apstrīdot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra tiesības izdoto rīkojumu, ar kuru daļēji tika apturēta Salaspils novada domes lēmuma par pašvaldības pastāvīgo komiteju izveidi darbība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.