Logo
Drukāt šo lapu

VARAM aicina Mārupes domi ņemt vērā iedzīvotāju iesniegumus pret funkcionālā zonējuma maiņu iedzīvotāju mājvietu tuvumā

VARAM aicina Mārupes domi ņemt vērā iedzīvotāju iesniegumus pret funkcionālā zonējuma maiņu iedzīvotāju mājvietu tuvumā arhīvs

Piektdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts vērsies pie Mārupes pašvaldības domes ar aicinājumu ņemt vērā iedzīvotāju paustās bažas par pašvaldības paredzēto funkcionālā zonējuma maiņu Mārupes novada teritorijas plānojumā.

VARAM saņemts iedzīvotāju iesniegums, kurā tiek paustas bažas par teritoriālā plānojuma izmaiņām, kurā tiek paredzēta apbūves teritorija dzīvojamo māju teritoriju vidū, iespējams, daudzstāvu ēku, noliktavu vai citu ēku būvei.

“Šis diemžēl ir kārtējais piemērs vietējās izpildvaras vienaldzībai pret iedzīvotāju uzstājīgi paustajām bažām. Ja iedzīvotāji iesniedz iesniegumus, piedalās publiskajās apspriešanās, taču, neatrodot dzirdīgas ausis, vēršas ministrijā un masu medijos, tas ir brīdinājuma signāls visiem pašvaldības iedzīvotājiem par pašvaldības veiktajām darbībām, kas ir pretējas vietējo iedzīvotāju prioritātēm,” ministrijas paziņojumā citēts parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

”Funkcionālā zonējuma maiņa privātmāju teritoriju vidū, kas var paredzēt arī, piemērām, daudzstāvu ēku izbūvi, neskatoties uz iedzīvotāju pamatotajām pretenzijām un tiesisko paļāvību, ir klajas vienaldzības paušana no pašvaldības puses. Esmu aicinājis pašvaldību izvērtēt ieceri, ņemot vērā iedzīvotāju pausto kā iesniegumos, tā arī publiskajās apspriešanās.”

Teritorijas attīstības plānošanas kārtību Latvijas Republikā nosaka Teritorijas attīstības plānošanas likums (turpmāk - TAPL) un Ministru kabineta 2014.gada 30.oktobra noteikumi Nr.628 „Noteikumi par teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem”. Tādējādi tieši pašvaldība ir tā, kas nodrošina sabiedrības līdzdalības procesa tiesiskumu teritorijas plānojuma grozījumu izstrādes procesā. Kā tas izriet no TAPL 4.panta sestās daļas, pašvaldības pienākums ir līdzsvaroti izvērtēt publiskās apspriešanas laikā izteiktos priekšlikumus un savus lēmumus argumentēti pamatot, kā arī paziņot tos sabiedrībai, un priekšlikumus iesniedzējiem.

VARAM uzsver, ka Mārupes novada pašvaldībai ir ne tikai pienākums izstrādāt jaunus teritorijas attīstības priekšlikumus, bet arī rūpīgi jāizvērtē ikviena iedzīvotāja intereses un jānodrošina tāds sabiedrības iesaistes process, kā rezultātā tiek pieņemti risinājumi, kas spēj līdzsvarot visu pušu intereses un nodrošināt ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024