Logo
Drukāt šo lapu

Ķekavas opozīcija saņem "kurvīti" ministrijā Apriņķis.lv

Ķekavas opozīcija saņem "kurvīti" ministrijā arhīvs

Ķekavas novada domē “Rīgas Apriņķa Avīze” ieguva apstiprinājumu, ka ir saņemta atbildes vēstule no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izpilddirektora pienākumu izpildītāja Andra Volanska jautājumā.

Kā ziņots, jautājums tika aktualizēts, jo opozīcijas deputāti bija vērsušies ministrijā ar vēstuli, kurā lūgts izvērtēt domes priekšsēdētājas rīcību saistībā ar izpilddirektora amatā ilgstoši esošo pienākumu izpildītāju.

Ministrija atbildes vēstulē, kuru ir parakstījis valsts sekretāra vietnieks A. Draudiņš, norāda, ka dome var izskatīt jebkuru jautājumu, kas ir attiecīgās pašvaldības pārziņā, turklāt tikai dome var iecelt amatā un atbrīvot no amata izpilddirektoru. Un gadījumā, ja ātrāk nepieciešams apstiprināt amatā izpilddirektora pienākumu izpildītāju, kas prasa tūlītēju pašvaldības domes reaģēšanu, izpilddirektora pienākumu izpildītāja iecelšana amatā ir pieļaujama ar pašvaldības domes priekšsēdētāja rīkojumu.

Līdz ar to domes priekšsēdētāja Viktorija Baire ir rīkojusies tiesiski, jo “izpilddirektora pienākumu izpildītāja iecelšanu amatā ir pieļaujama ar pašvaldības domes priekšsēdētāja rīkojumu”. Turklāt tikšot arī izsludināts konkurss uz izpilddirektora amatu, “līdz ar to ministrija nerod iemeslu domes priekšsēdētājas rīcības izvērtēšanai, uzskata to par atbilstošu likumam un labas pārvaldības principiem”.

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja V. Baire atbildot uz jautājumu kāda ir turpmākā paredzētā procedūra saistībā ar izpilddirektora apstiprināšanu, “Rīgas Apriņķa Avīze” skaidroja:

“Ņemot vērā, ka no šī gada 1. novembra notiks organizatoriskās pārmaiņas Ķekavas novada pašvaldības Centrālajā administrācijā, izveidojot piecas nozaru pārvaldes un līdz ar to mainot izpilddirektora pienākumus, dome jau lēmusi izsludināt konkursu uz izpilddirektora amatu līdz 1. novembrim, lai izpilddirektora kā pašvaldības Centrālās administrācijas vadītāja amata kandidātiem tiktu nodrošināti skaidri un saprotami konkursa noteikumi attiecībā uz amata veicamajiem pienākumiem, kas noteikti jaunajā Ķekavas novada pašvaldības Centrālās administrācijas nolikumā.”

V.Baire atzīst, ka opozīcijas deputātu mākslīgi uzturētā problemātika saistībā ar pašvaldības izpilddirektora amatu ir nepamatota. Līdzīgu viedokli pauž arī Ķekavas novada pašvaldības izpilddirektora p.i. Andris Volanskis, uzsverot, ka izpilddirektora amats prasa iedziļināšanos visdažādākajos jautājumos, tāpēc viņš aicina opozīciju uz konstruktīvu līdzdarbošanos:

“Šajā procesā kā līdzgaitniekus aicinu pievienoties arī opozīcijas deputātus, nākt talkā ar racionāliem un pamatotiem priekšlikumiem, noliekot malā populistiskus saukļus savas slavas celšanai.”

Opozīcijas deputāti, skaidrojot vēstules tapšanu, uzsver, ka šāds solis esot sperts, jo Ķekavas novada domē izpilddirektora pienākumu izpildītājs jau kopš 2017. gada 6. novembra ir domes priekšsēdētājas padomnieks Andris Volanskis, kuru šajā amatā vienpersoniski ar savu rīkojumu iecēla domes priekšsēdētāja.

Ķekavas domes deputāts Zintis Šaicāns (Saskaņa) skaidroja, ka tobrīd nav bijusi viennozīmīga skaidrība par šādas iecelšanas kārtības atbilstību labas pārvaldības principiem:

“Taču šobrīd esam saņēmuši skaidrojumu no ministrijas, un uzskatu to par korektu. Ministrija norāda, ka nav tiesīga iejaukties un izdot rīkojumu, kas skar domes iekšējās kārtības jautājumus, turklāt jaunajā Ķekavas novada pašvaldības Centrālās administrācijas nolikumā ir paredzēts konkurss uz izpilddirektora amatu. Un man nav pamata apšaubīt ministrijas vēstules saturu.”

VARAM vēstulē vērš uzmanību uz to, Satversmes tiesa ir noteikusi, ka pašvaldības domes un deputātu savstarpējie strīdi nav risināmi hierarhiski augstākā iestādē: “Pašvaldības domes deputāta subjektīvo publisko tiesību aizskāruma pārbaudi uz deputāta pieteikuma pamata veic administratīvā tiesa.” Un, ja deputāti uzskatot un spējot pietiekami pamatot to, ka domes rīcība aizskar viņu subjektīvās publiskās tiesības vai tiesiskās intereses, šāds strīds būtu risināms tiesā, nevis ministrijā sūdzības kārtībā.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024