Menu
 

Linkaits: "Rail Baltica" projekta īstenošana Latvijā norit atbilstoši plānotajam

  • Autors:  Apriņķis.lv
Vizualizācija - twitter.com/RailBaltica Vizualizācija - twitter.com/RailBaltica

“Pašlaik notiek projektēšana visai "Rail Baltica" pamata trasei Latvijā – 263 km garumā. Tiklīdz kāds posms būs pabeigts, nodosim to būvniecībai. Paredzam, ka "Rail Baltica" būvniecību varam veikt secīgi un pirmos darbus pabeigt līdz 2026. gadam,” izteicies satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Viņš norādījis, ka tehniski gatavākais ir dienvidu posms līdz Lietuvas robežai, kur būvniecību plānots sākt 2023.gadā: “Vilcienu kustība šajā virzienā varētu sākties no 2027. gada. Sarunās ar Lietuvas transporta ministru esam vienojušies, ka prioritāri izbūvējam dienvidu virzienu, tāpat Lietuvas uzstādījums ir saglabāt ambīcijas līdz 2026. gada beigām izbūvēt Eiropas platuma dzelzceļa līniju. Tādā gadījumā jau pēc sešiem gadiem varēsim ātrvilcienā ceļot no Rīgas uz citām Eiropas galvaspilsētām,” ministra teikto citē Satiksmes ministrijā.

Vienlaikus ar dienvidu posma attīstību kā projekta prioritāti Tālis Linkaits uzsver jaunā divlīmeņu autoceļa un dzelzceļa tilta pār Daugavu pie Salaspils izbūvi, lai uzsāktu kravu pārvadājumus pa jauno dzelzceļa līniju un nodrošinātu kravu pārkraušanu Salaspils loģistikas parkā.

Lielākie būvdarbi "Rail Baltica" projekta ietvaros ir Rīgas Centrālās stacijas pārbūve un "Rail Baltica" starptautiskās stacijas lidostā “Rīga” būvniecība, kur būvdarbi jau ir sākušies un tos paredzēts pabeigt līdz 2025. gada beigām. Veidojot jauno dzelzceļa līniju, pieņemts lēmums par "Rail Baltica" reģionālās satiksmes izveidi ar 17 reģionālajām stacijām, kas tiks attīstīti par mobilitātes punktiem, un to projektēšana sāksies nākamā gada sākumā.

“Pašlaik Rīgas posmam vienīgajam ir nobīde no projektēšanas grafika. Tas skaidrojams ar tā komplekso raksturu un sarežģītajiem risinājumiem, projektu salāgojot ar esošo infrastruktūru, iesaistot Rīgas apkaimju biedrības un līdz ar jaunās līnijas izbūvi plānojot attīstību esošajā dzelzceļa sistēmā, piemēram, vilcienu satiksmei uz Bolderāju. Visas līnijas būvprojektēšanas darbus plānots pabeigt 2023. gadā,” saka ministrs.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.