Logo
Drukāt šo lapu

Baldones pašvaldība noliedz fiktīvu sētnieka nodarbināšanu, solot prasīt kompensāciju par nomelnošanu Apriņķis.lv

Baldones pašvaldība noliedz fiktīvu sētnieka nodarbināšanu, solot prasīt kompensāciju par nomelnošanu arhīvs

Baldones novada dome noliedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārmetumus par fiktīvu sētnieka nodarbināšanu izglītības iestādē "Vāverīte", solot prasīt kompensāciju par nomelnošanu.

Domes priekšsēdētājs Raimonds Audzers (V), kurš domi vada kopš 2017.gada decembra, aģentūrai LETA apgalvoja, ka laikā, kamēr viņš ir amatā, fiktīvā nodarbinātība pašvaldība nav notikusi.

"Es nevaru atbildēt par iepriekšējās domes darbu. Skrupulozi skaitām izdevumus, lai rīkotos saimnieciski, vērtējam katra jauna darbinieka pieņemšanas darbā nepieciešamību," klāstīja Audzers, piebilstot, ka šāds darbs ļaus gadu noslēgt ar budžeta pārpalikumu.

Tāpat, lai uzskaitītu darbinieku nostrādāto laiku, "Vāverītē" ieviesti darba laika uzskaites žurnāli, bet nākamgad plānots šim mērķim izmantot elektronisko uzskaiti, ja vien ideja gūs deputātu atbalstu.

VARAM publiskotās ziņas domes priekšsēdētājs sauc par viltus ziņām un pirmsvēlēšanu reklāmu. Pēc Audzera teiktā, pārbaude par iespējamo fiktīvo nodarbinātību sākta pēc nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāta Gunta Tamaņa, kurš savulaik kandidējis arī uz domes priekšsēdētāja amatu, iniciatīvas, un arī VARAM parlamentārais sekretārs Eglītis pārstāv šo pašu politisko spēku.

Audzers esot parakstījis iesniegumu Valsts policijai ar lūgumu izvērtēt informācijas patiesumu un atrast tās avotu, paužot, ka publiskotā ziņa nomelno pašvaldības vārdu. Turklāt plānots prasīt arī nodarītā kaitējuma kompensācijas piedziņu.

Arī "Vāverītes" vadītāja Valda Kaufmane aģentūrai LETA apgalvoja, ka bērnudārzā nav fiktīvi nodarbināto. Pirmsskolas izglītības iestādē ir divi sētnieki, un abi esot reālas personas, kas darbu veic. Kaufmane piebildusi, ka alga sētniekam ir neliela, un amatā ir augsta kadru mainība.

Kā ziņots, VARAM, pamatojoties uz ministrijas rīcībā esošo informāciju saistībā ar iespējamu fiktīvu nodarbinātību izglītības iestādē "Vāverīte", ir vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Ģenerālprokuratūrā, aģentūru LETA informēja VARAM pārstāve Santa Vaļuma.

Vaļuma informēja, ka ministrija vērsusies ar aicinājumu izvērtēt vai konkrētajā gadījumā pastāv korupciju sekmējošas pazīmes vai noziedzīga vienošanās, kuras rezultātā var tikt radīts kaitējums vai apdraudējums.

Atbilstoši VARAM rīcībā esošajai informācijai, Baldones pašvaldībā no 2016. līdz 2018.gadam sētnieka amatā tika nodarbināta persona, kas minētajā laika periodā saņēmusi atalgojumu kopumā 4119,09 eiro apmērā, taču faktiski savus pienākumus nav pildījusi. Turklāt Baldones novada pašvaldība esot informējusi VARAM, ka neuzskata 4119,09 eiro par būtisku nodarījumu pašvaldībai.

VARAM ir saņemta informācija, ka 2018.gada 7.maijā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldē tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu saskaņā ar Krimināllikuma 318.panta pirmo daļu - par iespējamām pretlikumīgām darbībām, saistītām ar fiktīvu darbinieku nodarbināšanu.

VARAM kļuvis zināms, ka izmeklēšanas laikā tika konstatēts, ka persona, kas sētnieka amatā tika nodarbināta no 2016.gada 1.novembra līdz 2018.gada 9.februārim, faktiski nav pildījusi darba līgumā norādītos pienākumus, taču darba algu persona saņēmusi regulāri.

 
Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024